Măsuri urgente după tragedia din Ialomița: razii masive, control la tahografe, scanarea retinei șoferilor

157

TIR-urile și mașinile care transport marfă vor intra sub incidența unor măsuri speciale!

Astfel, în urma tragediei din județul Ialomița, cu un bilanț de 10 morți și 7 răniți, autorităţile vor adopta, în perioada imediat următoare, măsuri suplimentare de control pentru tahografe, în cazul tir-urilor şi maşinilor care transportă marfă, şi au în vedere introducerea unor dispozitive pentru scanarea retinei, care au drept principal scop identificarea oboselii în cazul şoferilor, a anunţat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

De asemenea, oficialul de la Transporturi a anunțat, citat de Agerpres, că în urma consultărilor cu directorul de la RAR va emite, în regim de urgenţă, un ordin de ministru care va prevedea introducerea dispozitivelor pentru scanarea retinei. Astfel de dispozitive există pe piaţă și au ca scop identificarea oboselii pentru şoferii care conduc mașinile de mare tonaj. De altfel, ultimele modele de tiruri sunt dotate și cu dispozitive care avertizează sonor în momentul în care se depăşeşte banda pe care se deplasează mașina, însă modelele mai vechi nu dispun de așa ceva.

Polițiști rutieri, experți RAR și ai Inspectoratului de Stat pentru Control al Transportului Rutieri, ai ARR au fost convocați la Ministerul Transporturilor. Aceștia, împreună cu ministrul, au luat decizia de a implementa măsuri suplimentare pentru tahografe și control față de cele care există în momentul de față.

„Am stabilit ca, de luni, să se formeze un grup mixt între ISCTR şi Poliţia Rutieră care va avea ca principal atribuit controlul tahografelor. Va fi făcut un plan general. În dimineaţa în care se va stabili unde se vor face controalele, acolo se va pleca. Nu se va şti de către absolut nimeni decât în ziua în care se va pleca pe traseele respective pentru a se face controalele care să verifice dacă şoferii respectă timpii. Aceste lucruri au existat şi până în prezent. S-au aplicat sancţiuni foarte mari, dar vrem să intensificăm aceste controale”, a precizat Răzvan Cuc, citat de Agerpres.

Pe lângă aceste controale, ministrul anunțase în ziua tragediei (vineri, 4 octombrie) că va urma o perioadă de razii masive în trafic pentru a depista firmele de transport şi şoferii care nu respectă legea.

Cel mai grav accident rutier de anul acesta, considerat și cel mai grav din ultimii 5 ani, s-a soldat cu 10 morți și 7 răniți. Tragedia a avut loc pe o șosea din apropiere de Slobozia. Un microbuz care ducea navetiști la serviciu a fost zdrobit de un camion ce a intrat pe contrasens. Peste 40 de pompieri, medici și paramedici au fost la locul tragediei cu 19 vehicule de intervenție. Din nefericire, mai mult de jumătate dintre cei implicați în impactul teribil nu au putut fi salvați.

(sursa: Agerpres)