Din 12 octombrie: Telefonul, interzis în timpul șofatului. Mobilul nu trebuie nici măcar ținut în mână de șoferi

126

Începand cu data de 12 octombrie intră în vigoare prevederile Ordonanței nr. 11 din 12 august.

Astfel, polițiștii rutieri informează că în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Conform art. 101, alin. (2), fapta se sancţionează cu amendă prevazută in clasa a III-a de sancţiuni, respectiv 6-8)puncte amendă (870 lei-1160 lei) si aplicarea unui numar de 4 puncte penalizare , conform art. 108, alin. (1), lit. (c), pct. (6).

Totodată, a fost modificat si art. 100, alin. (3) din OUG 195/2002 rep., fiind introdusă o nouă literă, litera (h), cu urmatorul cuprins: ”Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, se sancționează cu 4-5 puncte amendă și reținerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.”