Primele 5 cazuri de gripă în România. 4 dintre ele, cu virusul AH3

72

A debutat sezonul gripei în România. Centrul pentru Control și Supraveghere a Bolilor Transmisibile a prezentat deja rapoartele săptămânale.

Primul caz de gripă a fost înregistrat în România pe 30 septembrie. În perioada 30.09 -06.10, au fost raportate la nivel national 17 cazuri de gripă clinică, cu 12 cazuri mai mult decât în perioada similar a anului 2018.

Până acum, s-au inregistrat 5 cazuri confirmate de gripă (4 cazuri cu virus gripal AH3, în municipiul București și un caz cu virus tip B, în județul Iași), morbiditatea prin infectii respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat în această perioadă, spun specialiștii.

Ministerul Sănătății a anunțat încă din luna septembrie că a achiziționat 1.500.000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200000 mai mult față de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi.

Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide.

Primele 50000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu și au fost utilizate pentru imunizarea personalului medical.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.