Dâmbovița: Alte șase focare de pestă porcină africană, cu o lună înainte de Crăciun

139

Virus de pestă porcină africană, confirmat în mai multe gospodării dâmbovițene, precum şi pe raza unor fonduri de vânătoare din Dâmbovița.

Acestea sunt:

– 1 gospodărie în localitatea Bela-Oraş Pucioasa

– 1 gospodărie în localitatea Răscăeţi – comuna Răscăeţi

– 1 gospodărie în localitatea Broşteni – comuna Bezdead

– 1 gospodărie în localitatea Sperieţeni – comuna Gura Şuţii

– Fondul de vânătoare 23 Ocniţa

– Fondul de vânătoare 7 Hulubeşti

În aceste condiții, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa, iar măsurile impuse sunt: uciderea porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul celor 4 localităţi. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarelor.

Au fost aprobate planurile de măsuri pentru combaterea PPA la mistreţi, pentru cele două fonduri de vânătoare, şi s-a dispus îndeplinirea următoarelor activităţi:

– Măsuri corespunzătoare de igienă care să fie aplicate persoanelor ce pot intra în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce răspândirea virusului PPA;

– Înfiinţarea unui grup de experţi cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi şi epidemiologi specialişti în zona sălbatică;

– Punerea sub supraveghere oficială a exploataţiilor de porci din zona definită ca infectată;

– În domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului;

– Se vor întreprinde campanii de informare atât a vânătorilor, cât şi a crescătorilor de suine cu privire la: evoluţia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricţiile impuse şi alte măsuri de prevenire a răspândirii şi a combaterii bolii.

Autoritățile solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale.

Proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic şi social.