Dâmbovița: Noi focare de pestă porcină în Ajun de Crăciun

368

Pestă porcină confirmată și în Ajunul Crăciunului!

Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 24.12.2019, ca urmare a confirmării la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o exploataţie non-profesională aparţinând Mănăstirii Viforâta din comuna Aninoasa.

 A fost adoptat, în cadrul şedinţei, planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate decizia de plasare sub supraveghere şi de informare a cetăţenilor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a luat măsura uciderii porcinelor din exploataţia afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localităţi Aninoasa.

Ceilalți porci sunt sub observaţie sanitară veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic.

Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarului.

Tot în cadrul şedinţei a fost adusă la cunoştinţă confirmarea a noi cazuri de pestă porcină africană, la porcul mistreţ, pe raza următoarelor fonduri de vânătoare: 28 Finta – 2 cazuri, 13 Runcu – 1 caz, 23 Ocniţa – 1 caz.

Atenție! Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale.