Cod galben și în Bucegii Dâmbovițeni. Harta județelor în care se schimbă vremea

134

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică de vreme rece, dar și două coduri galbene ce privesc zona montană a țării și județele din Moldova.

Informarea meteorologică vizează intensificări ale vântului, precipitații mixte și ninsori și are intervalul de valabilitate: 4 ianuarie, ora 17:00 – 6 ianuarie, ora 22:00. Potrivit meteorologilor, sâmbătă și duminică, local și temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu rafale în general de 45…55 km/h, iar la munte de peste 70 km/h. Pe parcursul zilei de luni (6 ianuarie) vântul va avea intensificări îndeosebi în regiunile sud-estice și în Carpații Meridionali. Temporar vor fi precipitații: în zona montană va ninge, în centrul, vestul, nordul și nord-estul teritoriului vor predomina ninsorile, iar în sud-est vor fi precipitații mixte. Local se va depune strat de zăpadă și, pe arii restrânse, se va forma polei sau ghețuș. Zăpada va fi viscolită sau spulberată în zona montană și, trecător, la început în regiunile vestice, apoi mai ales în cele estice, nord-vestice și centrale.

În ceea ce  privește codul galben, mesajul nr. 1 are intervalul de valabilitate: 4 ianuarie, ora 18:00 – 6 ianuarie, ora 06:00 și privește ninsori moderate cantitativ; la altitudini de peste 1700 m intensificări puternice ale vântului, viscol.

La începutul intervalului în Carpații Occidentali, iar din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică (4/5 ianuarie), mai ales în Carpații Meridionali, va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, mai ales în Carpații Meridionali și de Curbură, peste 90…100 km/h, viscolind și spulberând zăpada. 

Mesajul nr. 2 este valabil în Moldova, unde, în intervalul 5 ianuarie, ora 09:00 – 6 ianuarie, ora 06:00. În județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați, vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 – 65 km/h, iar pe arii restrânse 70 – 75 km/h. Local și temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar zăpada va fi trecător spulberată.

(sursa: meteoromania)