Ministerul Educației: Precizări privind simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

183

Vești de la Ministerul Educației pentru elevii care vor susține anul acesta Evaluarea națională și pentru cei care termină liceul și vor da Bacalaureatul.

În cadrul Comisiei de Dialog Social (CDS) din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, ce a avut loc zilele trecut, printre altele, s-au pus în discuție următoarele:

Proiectul de ordin al ministrului Educației și Cercetării privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de național de Bacalaureat în anul școlar 2019 – 2020 și pentru aprobarea calendarului acestora

Proiect de ordin privind structura anului şcolar 2020-2021.

Ministerul Educației și Cercetării a făcut următoarele precizări:

Ca element de noutate, simularea pentru clasa a VII-a va avea loc în luna mai și va fi reglementată separat, după ce vor fi publicate programele de examen și noi modele de subiecte, având în vedere că acești elevi au studiat după alte programe decât cei de clasa a VIII-a. Aceasta a fost propunerea susținută în unanimitate de toți membrii Comisiei de Dialog Social.

Cel de-al doilea element de noutate este acela că în luna mai, fiecare inspectorat școlar poate organiza o nouă simulare cu subiecte unice, elaborate la nivel județean. Tot atunci, în conformitate cu art. 7, alin. (1) și alin. (2) din proiectul de ordin de ministru privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat în anul școlar 2019-2020 și pentru aprobarea calendarului acestora, poate fi organizată și simularea examenului de Bacalaureat pentru clasa a XI-a.

Dezbaterea publică inițiată de Ministerul Educației pentru structura anului școlar 2020-2021 s-a încheiat pe 17 ianuarie.

Simularea pentru clasele a VII-a și a XI-a a fost introdusă pentru prima dată în 2013 de ministrul Remus Pricopie.