Protest: Tribunalul Dâmbovița a suspendat activitatea. Câte persoane primesc în România pensii speciale

323

Magistrații dâmbovițeni se alătură colegilor din țară și declanșează protestele, nemulțumiți de eventualitatea eliminării pensiei de serviciu.

Astfel, în urma Adunării generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Dâmbovița, ce a avut loc la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, s-a decis ca formă de protest suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra ingerinţei vizând independenţa justiţiei, ingerinţă manifestată prin demersurile de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor

Totodată, potrivit comunicatului de presă al Tribunalului Dâmbovița, s-a stabilit transmiterea unei solicitări către Consiliul Superior al Magistraturii în vederea luării măsurilor necesare pentru demararea unui program privind normarea muncii în instanţe.

Proiectul privind tăierea pensiilor speciale va fi dezbătut în Sesiunea extraordinară a Parlamentului de săptămâna viitoare.

Premierul Ludovic Orban a susținut că solicitarea PNL a fost aprobată, iar PSD, care deține majoritatea în Legislativ, a anunțat că susține eliminarea pensiilor speciale.

Potrivit europa.fm, datele centralizate ale Casei Naționale de Pensii arată că peste 9.000 de persoane primesc în prezent pensii speciale în România. Numărul este cu 200 mai mare față de 2018.

800 dintre ei fac parte dintre fucționarii publici parlamentari, foștii navigatori din aviația civilă – 1400, alte 609 pensii speciale merg la beneficiari de la Curtea de Conturi, iar alte 1.800 de persoane care au lucrat în sectorul auxiliar în judecătorii și parchete beneficiază, de asemenea, de pensii speciale.

Cei mai mulți – 3.878 – sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecătorilor. De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României beneficiază alte 840 de persoane.