Prof.dr. Streinu-Cercel: Cum știm că avem gripă. Medicamentul eficient despre care specialistul spune că medicii nu-l prescriu

577

În plin sezon de gripă în România, managerul Institutului „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat franc  faptul că nu mai este nevoie de alte teste atunci când diagnosticul de gripă este ”clar”: „Trebuie să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara şi bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?”, a declarat prof.dr. Streinu-Cercel la Ministerul Sănătăţii, citat de presa centrală.

Domnia sa a declarat că în fiecare an este gripă, iar aceasta se tratează cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore, însă…  „Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm minţile în cap! Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea ar trebui să punem umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea şi respectiv transmiterea virusului în populaţie”, a mai spus managerul Institutului „Matei Balș”.

În Dâmbovița, potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică, de la începutul sezonului de supraveghere şi până la data de 19 ianuarie 2020, au fost confirmate de către laboratorul Institutului „Cantacuzino” Bucureşti 10 cazuri de gripă AH1 şi B, 9 dintre acestea fiind diagnosticate în ultimele două săptămâni de supraveghere.

(sursa: agerpres.ro)