Dâmbovița: cod galben la munte cu ninsori și viscol

61

Deși pe final din punct de vedere calendaristic, iarna pare că vrea să răbufnească abia acum.

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări cod portocaliu și cod galben, valabile pentru toate județele din vest și centrul țării, dar și pentru zonele montane.

Astfel, codul portocaliu are intervalul de valabilitate: 10 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 20:00 și vine cu intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă în zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor.

Codul galben este valabil în intervalul 10 februarie, ora 14:00 – 11 februarie, ora 20:00, inclusiv în zona de munte a județului Dâmbovița.

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului la munte, în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș; ninsori viscolite în zona montană înaltă.

În intervalul menționat, la munte, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 65…75 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 90 km/h și va fi viscol.

Vor fi intervale în care în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70…80 km/h.

Temporar va ninge în masivele montane din nordul țării, iar în restul zonei de munte, în Maramureș și în nord – estul Transilvaniei, la început vor fi precipitații mixte, favorizând formarea de polei, apoi vor predomina ninsorile.

Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor depăși local 15 l/mp și izolat 20…25 l/mp, iar la altitudini în general de peste 1500 m se va depune strat consistent de zăpadă.

Meteorologii anunță că intensificări ale vântului, cu rafale în general de 45…55 km/h, vor fi și în restul teritoriului. Precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță se vor semnala și în celelate regiuni, izolat vor fi condiții de polei, iar în sud-vest, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp.

(sursa: meteoromania)