Bunicii ar putea primi o indemnizație pentru creșterea copiilor. Ce condiții trebuie îndeplinite ca proiectul să devină lege

149

Proiect legislativ adoptat tacit de Senat, dar care trebuie să treacă și de Camera Deputaților!

Bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi, din 2021, o indemnizație de 650 de lei lunar, în cazul în care părinții micuțului decid să renunțe la concediul de creștere a copilului și să se întoarcă mai devreme la serviciu.

Părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului, care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, pot cere, după cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, acordarea unui stimulent de inserție.

Dacă părinții vor renunța la concediul de creștere, bunicii vor primi acea indemnizație de 650 de lei. Cu alte cuvinte, explică avocatnet.ro, ”părinții vor primi stimulentul de inserție, în timp ce bunicii vor primi indemnizația de creștere”.

Pentru a putea primi indemnizația, bunicii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care o cer, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici.

Cererile pentru indemnizația destinată creșterii nepoților se vor putea depune la primăria din orașul de domiciliu și vor fi însoțite, pe lângă actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calității de bunic al copilului respectiv și de acordul scris al părinților.

(sursa: avocatnet.ro)