Premieră eveniment la Bulandra Târgoviște: ”Este pentru prima oară când se face «Zorba Grecul» în România”

180

Duminică, 1 martie 2020, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra, va avea loc premiera spectacolului ”Zorba Grecul”.

Din distribuție fac parte actorii: Cuzin Toma, Sebastian Bălășoiu, Daniela Vlădescu, Ana Adelaida Perjoiu, Radu Câmpean, Iulia Verdeș, Emanuel Bighe, Corneliu Jipa, Mircea Silaghi, Cristina Dumitra, Cristian Olaru, Ilie Ghergu, Teodora Colț.

Declarații înainte de premieră

***

„Este un spectacol aşteptat, este vorba despre Zorba Grecul, de Kazantzakis, în dramatizarea unui dramaturg cunoscut în România, dramaturgul Boicev… Am repetat cam o lună şi jumătate puţin în gol, cu piciorul pe frână pentru că acum un pic mai mult de o săptămână am schimbat distribuţia şi l-am adus în rolul principal pe Toma Cuzin. În ceea ce priveşte personajul Bubulina, am avut o idee năstruşnică şi îi mulţumesc doamnei Daniela Vlădescu pentru că a acceptat… Am zis că Bubulina trăieşte într-o bulă, într-o lume a ei şi atunci trebuie să fie o cântăreaţă de operă care poetizează un pic realitatea şi în felul acesta venim şi cu o propunere inedită pentru Bubulina, care altfel ar fi fost o simplă actriţă care ar fi jucat un rol. Vreau să-i mulţumesc lui Toma Cuzin pentru umanitatea pe care a adus-o cu el, pentru simplitate, pentru pofta de lucru şi pentru atmosfera pe care o creează la repetiţii, este un om care ştie să-i asculte pe ceilalţi şi îi pasă, nu este un actor egoist şi îi mulţumesc pentru lucrul acesta. Aproape a învăţat rolul întro săptămână, ceea ce mi se pare remarcabil. Doamnei Daniela Vlădescu vreau să-i mulţumesc pentru răbdare pentru că lumea asta a noastră, a teatrului, este mult diferită de cea a operei, se lucrează cu totul altfel, nu vii cu partitura învăţată, o înveţi aici, în funcţie de ceilalţi, pe scenă. Regia şi scenografia îmi aparţin, în felul acesta bugetul este degrevat şi putem să adăugăm în altă parte. Este pentru prima oară când se face Zorba Grecul în România, la Teatrul de Operă din Cluj se joacă baletul Zorba Grecul, care a apărut imediat după film, prin anii 1960, dar este total diferit şi faţă de film şi faţă de ce facem noi aici. Se pune întrebarea firească, dacă am copiat filmul? Nu, un artist nu copiază, un artist îşi exprimă admiraţia faţă de alţi creatori şi recreează lucruri, deci o să fie un Zorba Grecul altfel… Cine vine să-l vadă pe Anthony Quinn pe scenă, greşeşte, o să găsească un cu totul alt actor, cu o altă viaţă, cu alt dinamism, cu altă carismă… În Zorba Grecul găsim de toate şi cred că este mai mult umor în acest spectacol decât chiar în film. Cred că va fi o comedie prezenţa colegului nostru Costel, care este iedul pe care o să-l aducem de la grădina zoologică să joace rolul iedului, nu ştim ce o să facă Costel în scenă”, – regizorul Mihai Constantin Ranin.

***

”Este o provocare pentru mine, personal, acest personaj. Cunoaşterea unei poveşti, a unui om sunt motivaţii pentru care am acceptat rolul… Pentru mine, Zorba Grecul înseamnă poveşti umane toate adunate la un loc, dacă iei pe fiecare în parte, fiecare are povestea lui trăită într-un timp, în acelaşi timp sau separat, şi împreună completează un tablou întreg, completează o poveste frumoasă” – Cuzin Toma, interpretul rolului principal, cunoscut publicului român în special din rolul ”Firicel” din comedia ”Las Fierbinți”, difuzată la Pro TV.

***

”Eu am dorit întâi să mă apropii de cerinţele domnului Ranin, pentru că e foarte greu, apoi, ajungând în această distribuţie, am dorit să mă apropii de valoarea lor cât de cât… Vin dintr-o lume în care actoria este cu totul altceva, opereta este cu totul altceva, opera este cu totul altceva şi am trăit-o 40 de ani pe scenă. Mi-a fost greu pentru că la început a fost o atmosferă un pic mai rigidă, am început să percep personajul, am dat de «Firicel», de domnul Cuzin care este un partener extraordinar de cald şi care i-a adunat pe toţi şi i-a energizat şi care lucrează şi care ştie ce înseamnă echipa şi atunci am trecut iarăşi în lirismul meu… Spectacolul mă încântă foarte tare şi oamenii din acest teatru sunt extraordinari, aici nu este un teatru de provincie. Este un teatru cu o mână de actori care nu se uită la ceas, care sunt talentaţi, dăruiţi şi care sunt profesionişti. Mai mare noroc să am, nu se putea… Sper să facem o distribuţie şi un spectacol, şi datorită mie, să nu fiu cea care va strica ceva în minunea care se va crea.” – Daniela Vlădescu, soprană, interpreta Bubulinei.

***

Cu ocazia premierei spectacolului „Zorba Grecul” de la Teatrul „Tony Bulandra” în sală se vor afla oaspeți importanți, printre care: Borislav Borislavov – Prim Secretar, Șef al Secției de Cultură, Educație și Știință din cadrul Ambasadei Republicii Bulgaria în România; Deputat Zisopol Dragoș Gabriel – Președinte al Uniunii Elene din România și Marius Șerban Cotenescu – Președinte al Comunității Elene Târgoviște.

De altfel, Comunitatea Elenă Târgoviște a sprijinit organizarea întregului eveniment, iar ansamblul său Ilios – va prezenta în deschiderea premierei dansuri tradiționale grecești.

(sursa și foto: Teatrul Tony Bulandra)