În contextul epidemiologic actual, Direcția de Sănătate Publică informează că în judeţul Dâmboviţa nu sunt persoane aflate în carantină şi nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS –CoV-2).

Miercuri, 4 martie, 131 de persoane aflate în supraveghere prin izolare la domiciliu erau clinic sănătoase şi nu prezintă simptomatologie specifică afectării cu coronavirus.

În țară, sunt 6 pacienți care au fost testați pozitiv pentru coronavirusul Covid-19, după ce două cazuri au fost confirmate pe 4 martie.

Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a mai anunțat că verifică permanent respectarea măsurilor recomandate persoanelor izolate la domiciliu, precum și monitorizarea zilnică, împreună cu medicii de familie, a stării de sănătate a acestor persoane, prin verificarea semnelor și simptomelor de boală conform definiției de caz.

Autoritățile fac apel la persoanele care au călătorit în zonele cu risc să ia toate  măsurile de prevenţie şi să respecte normele de igienă.

***

Carantina se instituie tuturor persoanelor care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus. Aceasta este organizată în spaţii special amenajate şi se întinde pe o durată de 14 zile.

Autoizolarea se instituie persoanelor care nu prezintă simptome, dar care:

-au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni sau localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă;

-au intrat în contact direct cu persoanele care prezintă simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;

-au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus;

-membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una din situaţiile de mai sus.

Autoizolarea se va face pe o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie sau de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică. Ea se instituie  tuturor membrilor de familie care locuiesc la acelaşi domiciliu şi au obligaţia de a nu părăsi domiciliul declarat.

Pe tot acest interval de timp, se vor respecta cu stricteţe regulile de igienă personală, se vor intensifica măsurile de curăţare şi dezinfecţie a suprafeţelor cu care vin în contact, iar în cazul în care apare cel puţin unul din simptome: tuse, febră, dificultăţi în respiraţie, durere în gât, se va utiliza masca de protecţie pentru nas şi gură şi se va contacta telefonic medicul de familie sau se va apela numărul  unic de urgenţă 112, menţionându-se că persoana simptomatică se află în situaţia de autoizolare.

Persoanele care doresc informaţii legate de infecţia cu noul coronavirus (SARS CoV-2), le pot obţine apelând numărul TELVERDE 0800 800 358.

DSP atrage atenția că nerespectarea măsurilor speciale instituite în situaţii epidemiologice deosebite, atrage răspunderea contravenţională şi pe cea penală, după caz.