Lipsa medicamentului Euthyrox: Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente aduce precizări importante

318

Pe lângă criza generată de pandemia de Covid19, la care se adaugă măsurile impuse de autorități care înseamnă și o reducere la maximum a solicitării sistemului medical pentru alte suferințe, bolnavii de tiroidă s-au trezit în plină criză a unui medicament deosebit de important pentru ei –  Euthyrox.

În contextul în care România se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente care nu sunt legate de criza Covid19, pacienţii români încep să fie extrem de afectaţi.

În disperare, suferinzii sau aparținătorii au umplut rețelele de socializare cu mesaje în care nu numai că se întreabă sau întreabă ce se întâmplă, însă bieții oameni, a căror viață depinde pur și simplu de aceste tablete, au solicitat la propriu, contra cost, celor care au stocuri, cât de mici, să îi ajute. Și cererea a funcționat, au fost numeroase cazuri în care cei care au putut să ajute au făcut-o ori cu câte o folie, ori cu câteva pastile, foarte rar cu câte o cutie întreagă.

Situația gravă se înregistrează de mai multe luni, timp în care – una după alta  – și farmaciile au terminat stocurile.

În urmă cu trei zile, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Medicamentului, caută soluții pentru aprovizionarea farmaciilor cu Euthyrox și Siofor (metformină), în condițiile în care de mai multe luni și acest al doilea medicament, necesar bolnavilor de diabet, nu se mai găsește.

Astăzi, 27 martie Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a transmis un comunicat de presă în care îşi arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox 100 mg sau / şi a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii (lipsuri raportate de către farmacişti şi pacienţi pe canalele media / reţelele de socializare sau de către Ministerul Sănătăţii prin intermediul sistemului naţional de alertă / raportare electronică) din alte ţări ale UE imediat.

Astfel, în acest moment, companiile membre ADEM au demarat deja procedurile legale de autorizare a importului paralel a medicamentului având ca substanţă activă levotiroxina sodică, în vederea atenuării deficitelor sesizate public în ultima perioadă de către pacienţi şi farmacişti. ”Avem posibilitatea importului paralel a aprox. 10.000 de cutii în următoarele două săptămâni, cantităţi care pot fi suplimentate şi ulterior, în funcţie de nevoie. Explorăm posibilitatea importului paralel şi pentru alte medicamente raportate a fi în deficit de către autorităţile competente şi contăm pe colaborarea cu acestea. (…)

În acelaşi timp, distribuţia paralelă pe piaţa internă a UE este una de reciprocitate. Fără exporturi, nu vor exista importuri. În acest context, reamintim că independent de situaţia actuală cauzată de coronavirus, notificăm către Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale fiecare cutie de medicament pe care intenţionăm să o exportăm. Astfel, autorităţile naţionale competente supraveghează complet ceea ce poate fi exportat şi pot ridica obiecţii cu privire la acest lucru, dacă este justificat, pentru a evita orice lipsă. Aceasta poate fi în continuare o abordare echilibrată, ce poate însemna o solidaritate deplină, în timp ce pacienţii români sunt protejaţi”, a transmis ADEM prin intermediul comunicatului de presă.

Pe de altă parte, într-un comunicat postat pe site-ul Societății Naționale de Endocrinologie, Merck Romania SRL, reprezentant al deținătorului autorizației de punere pe piața Merck KGaA pentru produsul Euthyrox, a transmis, în data de 19 martie, că asigurarea disponibilității medicamentului Euthyrox pentru pacienții din România este o prioritate urgentă pentru Merck. ”Dificultățile întâmpinate de pacienți în achiziționarea Euthyrox sunt o consecință a creșterii cererii atât pe piața mondială, cât și în România. Din acest motiv am luat o serie de măsuri, incluzând un plan individual de aprovizionare în România, pentru a rezolva cât mai repede situația actuală a deficitului și pentru a minimiza impactul oricărei întreruperi în aprovizionare. Euthyrox este comercializat neîntrerupt în țară; discontinuitățile se datorează unei creșteri continue a cererii. Vă putem asigura că, din păcate, în ciuda planificării atente bazate pe consumul istoric, acest tip de situații nu pot fi evitate pe deplin. Am raportat deja autorităților competente că am furnizat stocurile necesare distribuitorilor noștri, care au achiziționat produsul în cele trei concentrații disponibile: Euthyrox 25 μg comprimate, Euthyrox 50 μg comprimate și Euthyrox 100 μg comprimate. Estimăm că acestea vor fi disponibile în farmaciile din București până la sfârșitul săptămânii curente și în țară până la mijlocul săptămânii viitoare (n.n. asta însemnând săptămâna aceasta). Este imperios necesar ca eliberarea Euthyrox în farmacii să se efectueze numai pe bază de rețetă, în care medicul să prescrie cantitatea necesară pentru cel mult trei luni, respectiv o cutie, având în vedere că fiecare cutie conține 100 de comprimate. Facem apel către pacienți să evite stocarea unor volume suplimentare de comprimate pentru a putea asigura tratamentul tuturor pacienților din România.”, a transmis Merck Romania SRL.