COVID-19: 200 de ventilatoare contractate nu se știe când vor ajunge. Până atunci, România a identificat în jur de 230. Vezi de unde

191

Președintele Departamentul pentru situații de urgență din cadrul Ministerului de Interne, Dr. Raed Arafat, a declarat că, în ultimele ore și zile, s-a lucrat pe două paliere: pentru a veni în sprijinul personalului medical care au nevoie de consultanță, cazurile Arad, Hunedoara, unde au fost trimise echipe de medici epidemiologi, dar și în sprijinul personalului care tratează pacienți suspecți sau confirmați COVID-19. În ultimele 24 de ore pompierii au distribuit în țară 100.000 măști FPP 2 și FPP3. ”Astăzi, din altă sursă, vor sosi 200.000 măști FPP2 care vor fi distribuite celor din linia I, repartiția va fi făcută tot de pompieri în următoarele 24 de ore”, a declarat Dr. Arafat.

– Săptămâna viitoare, o aeronavă militară NATO va aduce 100.000 de combinezoane pentru protecție în fața riscurilor de nivel înalt.

”Confirm că sunt pe drum diverse materiale ce vor fi distribuite în perioada următoare cadrelor medicale și nu numai”, a precizat dr. Arafat.

– În ceea ce privește ventilatoarele, sunt contractate 200 de ventilatoare, dar încă nu e certă dată de sosire din cauza unor modificări care au avut loc după ce a fost semnat contractul.

– Aproximativ 120-130 de ventilatoare provenind de la serviciile de ambulanță vor ajunge la AȚI, iar alte 190 ventilatoare de terapie intensivă au fost identificate și vor fi aduse la București pentru ca firma producătoare să execute reparația lor generală și ”măcar 100 să fie redate unităților AȚI, asta până reușim să importăm ventilatoare. Se duc negocieri continue cu firmele care pot să furnizeze astfel de echipamente. Vom continua cu măsurile pentru colegii care lucrează în linie de front, cum se zice”, a mai transmis dr. Raed Arafat.

***

Potrivit Grupului de comunicare strategică, ieri, 3 aprilie, 9 tone de materiale sanitare, constând în 200.000 de măști FFP2, au ajuns în România din China. Distribuția lor a avut a fost prioritară către județele cu un număr mare de persoane confirmate pozitiv.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.479 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 53 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până astăzi, 4 aprilie, ora 12.00, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.613 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 329 au fost declarate vindecate și externate.

Din păcate, până acum au decedat, 141 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș și Mehedinți,

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 430 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 119 pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.252 de persoane. Alte 113.449 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 36.092 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 893 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.164 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 317 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 129 în Spania, 152 în Italia, 15 în Franța, 8 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 26 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Până la data de 3 aprilie 2020, au fost raportate 482.016 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.