COVID-19: Țăndărei intră în carantină, noi reguli pentru șoferii de tir, se va permite plecarea muncitorilor sezonieri în țările care îi solicită

176

În urmă cu puțin timp, ministrul de Interne, Marcel Vela, a dat citire unei noi ordonanțe militare d În deschiderea conferinței, ministrul a declarat, printre altele: ”Este una dintre cele mai dificile perioade a istoriei recente, protejarea sănătății și a vieții cetățenilor noștri este o prioritate. Distanțarea socială este unica soluție în acest moment, știu că este extrem de greu pentru că în această lună avem și una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Haideți să luptăm cu acest cumplit virus și să fim toți de aceeași parte a baricadei. Avem deja primul cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă de agenții care l-au oprit. S-a întâmplat la Vaslui”, a transmis oficialul MAI.

Marcel Vela a  avut un mesaj și pentru diaspora: ”Dragi compatrioți, rămâneți în țările unde locuiți. Din păcate, aici vom fi nevoiți să vă invităm 14 zile în carantină, lucru care nu vă face bine nici dvs, și nici familiilor, dar nici nouă. Vă pot garanta că vom ieși din această situație grea și vom fi împreună. Cât de repede depinde doar de noi!”

Pe scurt, iată ce prevede Ordonanța militară nr. 7din 4 aprilie

– Se instituie carantină pentru localitatea Țăndărei: intrarea și ieșirea se face doar pentru aprovizionarea populației și pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar desfășoară activități economice în diverse domenii în localitatea respectivă. Măsurile de verificare se vor realiza de personal MAI și MApN. Este strict interzisă intrarea și ieșirea din oraș prin alte zone decât cele publice.

– Având în vedere  că multe  țări au intrat în zona roșie, se suspendă toate zborurile spre Austria, Belgia Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran, în și din aceste țări, pentru 14 zile, începând din 5 aprilie, ora 23, ora României.

– A fost introdus un articol care va permite zboruri pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul țărilor de destinație. Aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar sau al muncii în zona asistenței sociale.

– Prelungirea transportului rutier internațional de persoane efectuat către Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Grecia, Elveția, Olanda și Turcia.

– Pentru conducătorii vehiculelor de transport marfă cu capacitatea mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome: aceștia vor completa la  intrarea în țară doar o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă locația unde pot fi contactați între curse. Ei  nu vor fi izolați, dar cu condiția să nu aibă simptome și să aibă asigurat de angajatori echipament individual de protecție.

– La solicitarea ministrului Mediului, a fost introdus un articol pentru a preveni infracțiunile silvice în această perioadă, personalul gărzilor forestiere sau cei cu atribuții de control și pază pe ordine publică vor participa în dispozitivele de control din zonele de competență împreună cu reprezentanți MAI și MApN. Controalele specifice se vor face în punctele de control existente.