COVID-19. Uzina Dragomirești din Dâmbovița a produs primele măști românești, de două tipuri

1901

Uzina Dragomirești din Dâmbovița produce deja primele măști românești, asociate standardului FPP3, dar și măști chirurgicale de protecție.

În urmă cu puțin timp, la uzina dâmbovițeană, premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă.

”La Dragomirești  în Dâmbovița au ieșit primele măști produse in Romania FPP3. Acest tip de mască, denumită N95, are echivalent FPP3, materialul utilizat a fost testat într-un laborator din Belgia și are grad de protecție de 99,8%.

Tot aici intra în fabricație măștile chirurgicale, cele care vor fi folosite după data de 15 mai și, în ceea ce privește masca chirurgicală, materialul este conform certificării și oferă un procent foarte mare de protecție, de aproape 80%”, a precizat șeful Guvernului din Dâmbovița.

Premierul a mai precizat că au fost achiziționate utilaje care permit producția acestor măști în sistem automatizat.

Capacitatea de producție va fi – 300.000-350.000 măști chirurgicale pe zi și 70.0000-75.000 măști N95 (FPP3) zilnic.

Totul a fost posibil prin implicarea Ministerului Economiei, a Companiei Romarm și a Uzinei Dragomirești care, spune premierul, ”s-au mișcat extrem de repede”.

”Sunt și alte companii care au solicitat autorizarea pentru producția de măști și alte echipamente  de protecție.  Au fost autorizate deja 9 companii pentru producția de măști chirurgicale.

De asemenea, există un proiect privat susținut de guvern pentru a produce în România și materialul necesar pentru aceste măști, încă importăm acest material”, a mai spus Ludoivic Orban.

În ceea ce privește producția de combinezoane, au fost autorizate 19 companii, deocamdată tot cu material de import pentru stratul protector, premierul susținând că sunt căutate soluții tehnice pentru a se produce în țară materialul necesar.

”Până vor intra și vor funcționa la capacitate maximă toate companiile, vom urmări cu mare atenție să putem asigura necesarul la nivelul cererii”, a mai declarat premierul, știut fiind că marea problemă reclamată de români este prețul exagerat de mare al acestor produse, absolut obligatorii acum, dar și în perioada următoare.

(sursa foto: captură Televiziunea Columna)