Dâmbovița: 70 de focare de pestă porcină, stinse în totalitate. Ce despăgubiri s-au acordat

58

Prefectura Dâmbovița anunță că, în prezent, la nivelul județului nu mai sunt active focare de pestă porcină africană la porcul domestic.

În data de 21 mai 2020, președintele Centrului Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița a semnat ultima decizie de stingere a focarului de pestă porcină africană din localitatea Mavrodin, orașul Răcari.

Măsura a fost luată având în vedere că nu au mai fost depistate animale bolnave, moarte sau cu semne clinice atribuite Pestei Porcine Africane, iar rezultatul probelor serologice recoltate de la suine din zona amintită a fost unul negativ.

În județul Dâmbovița au fost active 70 de focare de PPA la porcul domestic, confirmate în 31 de localități.

Până la data de 22 mai 2020 (ultima raportare a Autorității Naționale Sanitar Veterinare), au fost despăgubiți 15.118 proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 440.931.000 de lei.

În Dâmbovița  – potrivit ANSVSA –  au fost plătite despăgubiri pentru 79 de exploatații din cele 83 afectate în valoare de 9.397.660 de lei.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România, au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina și Grecia.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact dezastruos la nivel economic și social.