Târgoviște: Un nou proiect cu fonduri europene la Curtea Domnească

320

Urmare a finalizării procedurilor de achiziție publică, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a semnat joi, 4 iunie, documentele privind adjudecarea firmei câștigătoare pentru execuția de lucrări de restaurare și conservare, în vederea realizării obiectivului de investiții „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”.

Astfel, în urma evaluării ofertelor depuse și îndeplinirii criteriilor de atribuire pentru investiția mai sus-menționată, a fost declarată oferta câștigătoare, urmând ca, în data de 16 iunie a.c., să se semneze contractul de lucrări, în valoare de 13.347.074,56 lei.

Proiectul este realizat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, în cadrul Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1 –  Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural,  Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Prin implementarea acestui proiect, se urmărește valorificarea durabilă a Ansamblului Monumental „Curtea Domnească”, prin conservarea și protejarea obiectivelor istorice ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

Vă reamintim că, în perioada 2008-2011, la Curtea Domnească s-a derulat un alt proiect european, în valoare de 3,5 milioane de euro, iar pentru reabilitare au folosit termopane. Refacerea monumentului istoric a fost avizată şi apoi criticată de Ministerul Culturii.

Acum există șansa uriașă de a se repara și ce nu a mers tocmai bine, dar și ceea ce nu a fost cuprins în cadrul primului proiect.