Ia românească a avut o carieră internaţională: Henri Matisse (1869 - 1954) este pictorul francez care a făcut celebră ia. Totodată, Regina Maria, o englezoiacă de o frumusețe clasică, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, adora costumul popular românesc pe care nu ezita să-l îmbrace și în care s-a lăsat fotografiată de nenumărate ori.

Miercuri, 24 iunie, de Sânziene, este al optulea an în care se sărbătorește Ziua Universală a Iei.

Anul acesta, pentru prima oară, în ziua de 24 iunie, începând cu ora 11.00, se va desfășura evenimentul online dedicat celebrării acestei ediții a Zilei Universale a Iei.

Activitatea este inițiată de Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu Bibliotecile Județene din Dolj, Mehedinți și Dâmbovița.

Acesta se va desfășura pe platforma Google Meet, de la ora 11.00, accesând linkul de mai jos:

Tema ediției de anul acesta este ”COSTUMUL POPULAR, ROST ȘI ROSTIRE ROMÂNEASCĂ”

***

Ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.