INEDIT! Caravana Cultură’n Şură ajunge în Dâmbovița: Spectacol la Raciu, în curte la Marin al Popii

167
Foto arhivă

Comunicat de presă

Teatru pe uliţele satelor româneşti!

Vara aceasta teatrul revine în aer liber, în cele mai pitoreşti şi inedite spaţii alternative de joc: şurile şi curţile sătenilor, grădinile şi parcurile de vară din întreaga ţară vor deveni pentru o seară săli de spectacol.

„Teatru pe uliţă”, un proiect demarat de asociaţia Cultură’n Şură, va duce teatrul profesionist în 12 sate şi comune din judeţele Dâmboviţa, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Sălaj şi Brăila.

Caravana Cultură’n Şură poate fi urmărită și pe pe site-ul www.culturansura.ro sau pe pagina de socializare facebook.com/culturansura.

Spectacolul începe la ora 21:30. Intrarea este gratuită.

Programul este următorul:

Vineri, 10 iulie – Raciu, judeţul Dâmboviţa, în curte la Marin al Popii

Sâmbătă, 11 iulie – Albeştii de Argeş, judeţul Argeş, la Casa Dobrescu

Vineri, 31 iulie – Petrari, judeţul Vâlcea, la Jderu acasă

Sâmbătă, 1 august – Slimnic, Sibiu, în cetate

Duminică, 2 august – Arpaşu de sus, judeţul Sibiu, în şura lui Săvulică’n Săcel

Pe traseul caravanei teatrale mai sunt înscrise localităţile Buzoeşti din judeţul Argeş, Unirea din judeţul Brăila şi Domnin, Bobota, Ortelec, Nadiş şi Bocşa din judeţul Sălaj.

Spectacolul „Experimentul” după texte de Ion Băieşu şi alţi autori români contemporani în regia lui Victor Olăhuţ, îi are în distribuţie pe actorii Marin Grigore, angajat al Teatrului Mic din Bucureşti, cunoscut pentru rolurile sale din film şi televiziune; Iulian Gliţă, actor şi profesor coordonator de ateliere de teatru în numeroase proiecte; actriţa Florentina Năstase, dublu nominalizată drept cea mai bună actriţă pentru rolurile sale din teatru şi film.

„Experimentul” vorbeşte despre relaţia de prietenie nefirească dintre un magistrat şi un hoţ din locuinţe, atingând astfel un subiect sensibil în societatea noastră: corupţia din sistemul judiciar şi incapacitatea cetăţeanului cinstit (în text, femeia de serviciu) de a demasca hoţia şi impostura. Spectacolului i-a fost decernat premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” din Baia Mare, în anul 2017.

În zilele în care va avea loc spectacolul de teatru, copiii din sat vor participa la un atelier teatral susţinut de actriţa Ana Turos. Din echipa de implementare a proiectului mai face parte dramaturgul Flavius Lucăcel.

Participanţii la spectacole şi atelier sunt rugaţi să poarte mască de protecţie şi să respecte distanţarea socială.

***

„Cultură’n Şură” este o organizaţie non-guvernamentală creată la iniţiativa regizorului Victor Olăhuţ al cărei principal obiectiv este promovarea şi dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferenţele de acest tip dintre comunităţile urbane şi cele rurale. Din 2013 şi până în prezent, asociaţia a prezentat gratuit 5 spectacole de teatru în peste 50 de localităţi rurale. S-au jucat mai bine de 70 de spectacole pentru mii de spectatori care au văzut pentru prima dată chiar în sânul comunităţii lor piese de teatru clasice sau contemporane.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, EduCab România, Tur Cento Trans, ArkMedia Advertising, Primăriile comunelor Albestii de Argeş, Arpaşu de Jos, Bobota, Bocşa, Buzoesti, Cehu Silvaniei, Pietrari, Raciu, Slimnic, Someş Odorhei, Unirea, Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Ortelec Zalău.

Partener media: Radio România Cultural, Spotmedia.ro