Document al site-ului de investigații ochr.ro: MS a confirmat oficial că nu a emis niciodată un act normativ prin care să declare epidemia de SARS-COV-2

337

Ministerul Sănătății a confirmat oficial că nu a emis niciodată un act normativ prin care să declare epidemia de SARS-COV-22 pe teritoriul României.

Răspunsul oficial al MS este datat din 23 iunie 2020 și a fost emis pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public la solicitarea ochr.ro, un site de investigații românesc.

Astfel, în documentul emis ca răspuns pentru Eugen Chiracu, jurnalist de investigații la Organized Crime Harm Reduction (ochr.ro), Ministerul Sănătății scrie: ”Declararea unei epidemii se realizează atunci când numărul de cazuri de îmbolnăvire înregistrate la un moment dat într-o regiune crește peste nivelul așteptat (endemic)”.

Pe de altă parte, în răspunsul ministerului se specifică faptul că: ”pandemia a fost declarată  la data de 11 martie 2020 de către Organizația Mondială a Sănătății, ca urmare a răspândirii Coronavirusului SARS –COV2-2 la nivelul mai multor țări, inclusiv pe teritoriul României”.

Din datele pe care, la acel moment, le transmitea Centrul Național de Combatere a Bolilor Transmisibile, în data de 11 martie 2020, ”la nivel global au fost raportate 4.186 cazuri noi, din care 271 decese”.

În România, 11 martie fusese ziua cu cele mai multe cazuri de COVID-19  confirmate, la acel moment, iar bilanțul în acea zi era de 47 de îmbolnăviri, din care aproape jumătate în București.

Vă reamintim că evoluția cazurilor de SARS-CoV-2 în România a fost, inițial, una relativ lentă. În primele două săptămâni de la depistarea primului caz, în România nu erau raportate nici măcar 50 persoane bolnave cu noul coronavirus.

Astăzi, 12 iulie, datele oficiale arată că, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate, dintre care 21.545 de pacienți vindecați și 1.842 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. 

Totodată, numărul deceselor, de la debutul pandemiei în România, este  astăzi  de 1.884 persoane.

La momentul declarării pandemiei, 11 martie 2020, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, spunea: „Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”.

Conform bilanţului oficial de la acel moment, numărul infecţiilor cu noul coronavirus era de 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni decedaseră  în lume.

Potrivit digi24.ro, ”Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii stricte pentru definirea unei situaţii de pandemie. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi”.

Sunt voci în România, cum este și cazul avocatului Gheorghe Piperea, care urmăresc și analizează cu mare atenție ”fenomenul” COVID și implicațiile sale. Astfel, avocatul susține, legat tot de documentul răspuns al Ministerului Sănătății, amintit mai sus: ”Culmea sarcasmului este că se susține oficial că starea de urgență s-a instaurat pentru că OMS a declarat pandemie în 11 martie 2020. Dacă ne reamintim bine, România încă se pregătea de anticipate atunci, iar autoritățile încă bagatelizau boala (la fel și experții vieții). Iohannis desemnase în batjocură un premier, care a fugit rușinos din Parlament atunci când a auzit că s-ar putea să fie votat.

În plus, dacă ne luăm după recomandările OMS și le punem în practică inclusiv în cazul în care nu sunt necesare, de ce mai avem nevoie de guvern? Și care recomandări ale OMS sunt «obligatorii»?

Toate, inclusiv cele care se contrazic și cele care sunt deosebit de incoerente și ambigui? Sau numai alea care ne convin, ca să stăm la putere un secol și să facem cât mai mulți îmbogățiți de război?”, transmite avocatul într-o postare pe contul său de Facebook.