Târgoviște: Combinatul de Oțeluri Speciale poate fi salvat de o Hotărâre de Guvern

595
sursa foto: adevarul.ro

Vești negre dinspre Combinatul de Oțeluri Speciale  Târgoviște!

După mai multe luni de pauză, în care salariații s-au aflat în șomaj tehnic, iar firma este în procedură de insolvență, vestea unor concedieri colective și o încetare  a producției pe termen nedefinit a căzut ca un trăsnet!

Lucrurile s-ar putea redresa doar cu ajutorul Guvernului Orban și al Ministerului Finanțelor.

Într-o informare postată pe contul de facebook al Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu, liderul sindical, aduce la cunoștință publică următoarele:

”1. În notificarea primită  de Sindicatul Valahia de la conducerea COS Târgoviște,  prin care am fost anunțați ca încetează producția pe termen nedefinit și se vor face aproximativ 1200 de concedieri colective, nu se precizează data de la care se vor face aceste concedieri;

2. Sindicatul Valahia a prezentat parlamentarilor de Dâmbovița situație existentă la COS Târgoviște și le-a cerut sprijinul pentru ca statul român sa-şi convertească creanța pe care o are la COS Târgoviște –  de cca. 10 milioane de euro, în acțiuni la COS Târgoviște.

3. Acest lucru este posibil pentru că, în anul 2018, la inițiativa Sindicatului Valahia și cu sprijinul CNS Cartel Alfa, al premierului de atunci (Mihai Tudose) și al senatorului Adrian Țuțuianu, Legea insolvenței a fost modificată prin OUG 88/ 2018, tocmai pentru a face posibil acest lucru.

4. În acest moment trebuie doar o Hotărâre de Guvern prin care COS Târgoviște să fie declarată ca fiind o societate care desfășoară o activitate strategică în metalurgie, pentru România, și un Ordin al ministrului de finanțe, prin care sa se stabilească formula de conversie a creanței statului în acțiuni.

5. Am transmis din nou Ministerului Economiei aceeași solicitare și luni, 20 iulie, la orele 10,00, vom avea din nou întâlnire cu parlamentarii de Dâmbovița, pe acest subiect”, a precizat liderul Sindicatului Valahia.

COS Târgoviște este unul dintre principalii producători de țaglă și de produse din oțel din România, însă din luna februarie 2013 este în procedură de insolvență în vederea reorganizării.

De la începutul acestui an, potrivit cotidianul.ro (articol publicat în data de 4 februarie 2020), un om de afaceri polonez, Marek Frydrych, directorul Sunningwell, a fost în România pentru negocieri de preluare a nu mai puțin de patru combinate metalurgice din țară: Industria Sârmei Câmpia Turzii – ISCT, Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, Laminorul Brăila și Ductil Steel Buzău, după cum menționează și site-ul bankier.pl.

Cotidianul.ro mai scria la acel moment că omul de afaceri oferă: 7,5 milioane euro pentru ISCT (producție de sârmă), 38,3 milioane euro pentru COS Târgoviște (țaglă și produse din oțel), 6 milioane euro pentru Laminorul Brăila (materiale feroase sub forme primare și semifabricate) și 18 milioane de euro pentru Ductil Steel Buzău (sârme și derivate din sârmă).

Punctul comun al acestor patru unități este că au fost deținute de grupul Mechel din Rusia.

Despre acest subiect, DâmbovițaRealityNews a mai scris AICI.