COS Târgoviște: ”mingea” este în terenul guvernanților. Sindicatele expun soluția salvatoare

192
sursa foto: adevarul.ro

Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște a anunțat încetarea activității și concedierea celor 1200 de salariați, lucru care ar însemna un dezastru pentru un număr aproape la fel de mare de familii din Târgoviște și județ.

Potrivit CNS Cartel Alfa, unul dintre creditorii societății este chiar statul român care are de recuperat o creanță de peste 10 milioane de euro.

Președintele filialei Dâmbovița a CNS Cartel ALFA, Nicolae Dragodănescu, spune că statul român este singurul în măsură să salveze combinatul de la faliment, prin preluarea acestuia cel puțin proporțional cu creanța pe care o are la această societate.

Cu alte cuvinte, drama celor 1200 de salariați, cei care au mai rămas după zeci de ani de probleme în Combinat, locul lor de muncă și, bineînțeles, unitatea metalurgică de prestigiu, sunt acum un fel de ”minge” în terenul Guvernului Orban.

După Sindicatul Valahia, și CNS Cartel Alfa anunță că doar statul poate opri ”distrugerea acestei unități industriale prin convertirea creanțelor în acțiuni. Cartel Alfa solicită Guvernului să intervină cu actele normative prin care statul român să își convertească creanța pe care o are la COS Târgoviște –  de circa 10 milioane de euro, în acțiuni la COS Târgoviște. Acest lucru este posibil acum, conform prevederilor Legii insolvenței, printr-o Hotărâre de Guvern prin COS Târgoviște să fie declarată ca fiind o societate care desfășoară o activitate strategică în metalurgie pentru România și un Ordin al ministrului de finanțe, prin care să se stabilească formula de conversie a creanței statului în acțiuni. În contextul pandemiei actuale – când a devenit clară necesitatea ca statul să aibă sub control unități economice strategice – este unul potrivit pentru a opri, cel puțin în acest caz, distrugerea obiectivelor industriale românești.

Șansele de recuperare a celor 10 milioane de euro de către creditorul statul român, prin Ministerul Finanțelor, sunt oricum destul de scăzute, ceea ce face această soluție, salvatoare pentru combinat și locurile de muncă, este de fapt singura de bun simț în aceste împrejurări”, transmite CNS Cartel Alfa în comunicatul amintit.

Anunțul CNS Cartel Alfa inclusiv pe pagina de Facebook a sindicatului a stârnit numeroase comentarii.

Printre acestea, este și cel al unui domn care întreabă dacă angajații sunt resemnați sau se vor manifesta în vreun fel: ”Târgoviște nu e foarte departe de București… Cred că o adunare în fața parlamentului ar cântări un pic în decizia guvernanților. Se pregătește o mobilizare sindicală în acest sens?”, întreabă una dintre persoane.

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” i-a răspuns: ”Orice acțiune este hotărâtă de către membrii de sindicat. Trebuie ținut cont că mingea este în curtea guvernanților, iar sindicatele și confederația au făcut ani de zile presiuni, manifestații publice, adrese, întâlniri cu guvernanții, cu parlamentarii, reîntâlniri, propuneri de modificări legislative, în special la Legea insolvenței, care să faciliteze o asemenea acțiune din partea statului, modificări finalizate cu succes în 2018, astfel încât acum avem și cadrul legislativ. Dacă oamenii vor fi deciși să se implice în noi acțiuni, noi le asigurăm tot sprijinul”.

Despre ceea ce s-a petrecut la COS Târgoviște până în data de 11 martie 2020, când a fost declarată pandemia de COVID-19, urmată de starea de urgență (decretată pe 16 martie a.c.), Dâmbovița RealityNews a scris AICI.