Dramă economică la COS Târgoviște: 1021 de salariați vor fi concediați în câteva săptămâni

481

1021 de salariați ai Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște își vor pierde locul de muncă în câteva săptămâni.

Sindicatul Valahia a fost notificat oficial de conducerea COS Târgoviște despre desființarea următoarelor posturi:

– 765 posturi muncitori;

– 198 posturi personal TESA;

–  58 posturi maiștri

”Concedierile urmează să se facă începând cu sfârșitul lumii august pana la începutul lunii septembrie 2020. Până la primirea Deciziilor de concediere, salariații vor fi în șomaj tehnic cu  plata în  75%”, transmite Sindicatul pe pagina de Facebook, atașând condițiile de disponibilizare propuse de conducerea COS Târgoviște, precum și tabelul cu posturile desființate.

Conducerea COS reiterează motivele pentru care s-ar fi ajuns în această situație: ”sistarea activității de producție ca urmare a imposibilității continuării producției la COS, în lipsa capitalului de lucru, precum și necesitatea obiectivă de a nu crește datoriile provenite din activitatea curentă, precum și epuizarea resurselor financiare din care s-ar fi putut asigura plata indemnizațiilor de șomaj tehnic. (…) Societatea a căutat  insistent soluții pentru evitarea concedierii colective, suportând aproape pe toată durata anului indemnizații de șomaj tehnic pentru personal din fonduri proprii, însă resursele financiare s-au epuizat”, se arată în notificarea transmisă de conducerea COST către sindicat, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă.

Pentru studierea tabelelor, puteți intra la postarea sindicatului dâmbovițean AICI.

Reamintim că salvarea COS Târgoviște ar putea veni prin Legea insolvenței. Cum unul dintre creditorii societății este chiar statul român, care are de recuperat o creanță de peste 10 milioane de euro, tot statul este singurul în măsură să salveze combinatul de la faliment, prin preluarea acestuia cel puțin proporțional cu creanța pe care o are la această societate.

În aceste zile a început bătălia pentru salvarea Combinatului, se poartă discuții cu parlamentari, iar premierul Orban va avea o întâlnire cu sindicaliștii dâmbovițeni.

Trebuie menționat că Sindicatul ia în calcul și proteste de amploare pentru salvarea acestei foste perle a metalurgiei.