Proiect de lege USR votat de Senat: Ajutor pentru copiii care trăiesc în medii vulnerabile, în vreme de pandemie

47
Foto arhivă

Proiectul senatoarei USR Silvia Dinică pentru acordarea de alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate, în situațiile generate de pandemii, a fost adoptat în Senat.

Propunerea parlamentarului vine în ajutorul a peste 150.000 de copii care trăiesc în medii vulnerabile.

”Amendamentul meu nu se referă doar la actuala criză, ci oferă cadrul legal de intervenție rapidă în cazul oricărei situații critice generate de calamnități naturale, în beneficiul copiilor defavorizați. Sper ca partidele politice din Camera Deputaților, cameră decizională, să poată recunoaște aceste realități și să poată vedea necesitatea acestor măsuri”, a declarat inițiatoarea proiectului.

Este vorba despre copii și tineri proveniți din familii defavorizate, lipsiți, temporar sau permanent, de ocrotirea părinților, în situațiile generate de calamități naturale, epidemii, pandemii, incendii sau accidente.

Potrivit datelor culese de senatorul USR, pandemia de COVID-19, a lovit și în România comunitățile sărace, iar zeci de mii de copii nu au beneficiat de educație și suport emoțional. ”Suntem in situația în care 32% dintre copiii din țara noastră trăiesc sub pragul de sărăcie, iar peste 150.000 dintre aceștia adorm flămânzi. (…) Sper ca partidele politice din Camera Deputaților, cameră decizională, să poată recunoaște aceste realități și să poată vedea necesitatea acestor măsuri”, transmite senatoarea Silvia Dinică.

Printr-un amendament la Legea asistenței sociale nr. 292/2011 din 23 decembrie 2011, senatoarea USR a introdus calamitățile naturale, epidemiile, pandemiile, incendiile sau accidentele în cadrul situațiilor în care se acordă ajutoare de urgență pentru copii.

Un alt amendamament include ”îmbrăcăminte, produse de igienă și materiale, inclusiv cele acordate în cadrul programelor de sprijin educațional” în rândul produselor ce pot fi acordate drept ajutoare copiilor defavorizați, în situații de urgență.