Două ministere lucrează la scenarii: În ce condiții începe școala? Există propunerea ce vizează descentralizarea deciziei

289

Începe sau nu începe școala și, dacă da, în ce condiții? Sunt întrebări pe care și le pun și părinții, și cadrele didactice, și nu în ultimul rând copiii, mai ales după experiența unui semestru II în pandemie de COVID-19, dar și a unor examene susținute în condiții fără precedent.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat zilele trecute că se lucrează la trei scenarii, împreună cu Ministerul Sănătății: ”Vom lua o decizie în foarte scurt timp şi vom prezenta aceste trei scenarii (…) Cheia este de fapt la Ministerul Sănătăţii, care trebuie să ne spună cum anume să revenim la şcoală în siguranţă. Copiii trebuie şi profesorii trebuie să rămână sănătoşi”, a menţionat ministrul.

Oficialul de la Educație a subliniat că o decizie în privinţa începerii anului şcolar va fi luată în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi a precizat că, cel mai probabil, scenariul ”hibrid”, în care, prin rotaţie, unii elevi vor merge la şcoală, iar alţii vor face ore online, ar putea fi pus în practică.

Totuși, potrivit ministrului, în cadrul grupurilor de lucru de la nivelul MEC şi a celui interministerial au fost formulate propuneri referitoare la descentralizarea deciziei cu privire la modul de desfăşurare a activităţii în anul şcolar următor.

Pe de altă parte, Monica Anisie a declarat că autorităţile încearcă să ia decizia ”cât mai repede posibil”, pentru că şi autorităţile publice locale trebuie să se pregătească.

În ceea ce privește achiziția și livrarea celor aproximativ 250 de mii de tablete pentru elevii din medii defavorizate, ministrul a precizat că la acest moment se derulează ”procedura de achiziţie” de către Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, amintind totuși că termenul este 10 septembrie.