Situația de la COS, dramatică: încă se așteaptă răspunsul guvernanților, dar se iau în calcul proteste la Târgoviște și București

348

Situația dramatică de la Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște încă așteaptă o rezolvare.

De la promisiunile premierului și ale ministrului Economiei au trecut deja trei săptămâni, însă încă nu se știe nimic despre vreo decizie în favoarea unității metalurgice de la Târgoviște care este în procedură de concediere a peste o mie de salariați.

Săptămâna trecută, Sindicatul ”Valahia” din Târgoviște, prin vocea liderului Nicolae Dragodănescu a transmis următoarea Informare:

”1. Salariații COS Târgoviște, care au primit prin poată preaviz de concediere, vor primi tot prin poștă Decizie de încetare a Contractului Individual de Muncă, începând cu 14 septembrie 2020.

2. Tot prin poştă vor primi și actele necesare la şomaj, precum și adeverințele cu vechimea în muncă, grupa de muncă etc.

3. Fișa de lichidare nu este obligatorie… totuși, salariații care consideră necesar să verifice dacă mai au de dat/luat sume de bani pot face lichidarea, începând cu săptămâna viitoare. La poarta societății vor găsi formulare de lichidare.

4. Salariații care au încetat raportul de muncă prin demisie și au primit prin poştă notificări prin care li se solicită sume de bani aferente concediului sau primei de vacanță sunt rugați să verifice la sediul societății situația individuală, să solicite un stat de plată sau alt document din care să rezulte sumele primite (pentru că nu au primit fluturașii de salariu de 6 luni). ATENȚIE, NU TREBUIE SĂ PLATEASCĂ MAI MULT DECÂT AU PRIMIT, pentru că avem sesizări ca li se impută sumele brute, iar ei au primit doar sume nete. În mod normal, angajatorul trebuie sa depună declarație rectificativă pentru sumele plătite la bugetul de stat și nu să oblige salariații să plătească sumele aferente taxelor și impozitelor pe salariu!

5. Statul româm promite că va prelua activitatea de producție de la COS Târgoviște și va readuce la muncă personalul disponibilizat… Încă așteptăm finalizarea procedurilor. 

6. Sindicatul Valahia intenționează să organizeze o acțiune publică prin care să rugăm oficialii statului să grăbească preluarea, însă în acest moment sunt interzise acțiunile publice, din cauza restricțiilor sanitare impuse ce prevenirea răspândirii noului coronavirus”, se arată într-o postare pe facebook a Sindicatului ”Valahia”.

Ziua următoare, liderul sindical revine și pune accent pe două acțiuni de protest, transmițând următorul mesaj:

”Foarte important!

1. Guvernul Orban declară că în curând va permite organizarea de adunări publice (interzise în acest moment), cu respectarea măsurilor sanitare;

2. Sindicatul Valahia va organiza două adunări publice, una în Târgoviște și cealaltă în București, imediat ce va fi permisă organizarea lor, cu respectarea măsurilor sanitare, prin care vom cere public URGENTAREA PRELUĂRII DE CĂTRE STAT A ACTIVELOR FUNCȚIONALE DE LA COS TÂRGOVIȘTE în contul creanței statului;

3. Salariații care vor sa participe la aceste proteste sunt rugați să aibă pregătit drapelul României și să anunțe public pe această pagină de informare intenția de participare la adunările publice organizate de Sindicatul Valahia;

STAT ROMĂN -TREZESTE-TE, AI FOST PRĂDAT DESTUL!”, încheie Nicolae Dragodănescu.

Comentariile publice sunt împărțite: dâmbovițeni care nu mai cred în salvarea COS Târgoviște, dar și oameni care spun cu tărie că vor participa la proteste, pentru a încerca să salveze ce se mai poate.

Potrivit Sindicatului ”Valahia” încă mai sunt Oțelăria 2, Turnarea continuă și două laminoare pe care, dacă nu le va prelua, statul român le va pierde

Dacă nu le va prelua, statul român pierde și ceea ce a mai rămas, dar și câteva zeci de milioane, datorii bugetare pe care ”nu le va recupera niciodată. Hai să încercăm!” – este apelul liderului sindical.