Dâmbovița: A început distribuția primei tranșe de vaccin antigripal. Ministrul Sănătății susține că și cadrele didactice vor fi incluse în categoria de risc

91

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a început distribuţia în teritoriu a celor 11.400 de doze de vaccin antigripal, alocate de către Ministerul Sănătăţii în cadrul primei etape a campaniei de vaccinare. Beneficiarii acestor prime doze de vaccin antigripal sunt:

copiii cu vârste cuprinse între 3-5 ani, mai ales cei care sunt la prima vaccinare şi pentru care va fi necesară administrarea a 2 doze de vaccin la interval de minimum 30 de zile;

femeile gravide;

rezidenţii instituţiilor de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

personalul medico-sanitar şi cel auxiliar din spitale şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii unor instituţii de ocrotire şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii.

Ca în fiecare an, livrarea deozelor de vaccin repartizate va avea loc în mai multe etape, iar vaccinarea se va realiza prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

Pentru sezonul 2020-2021, D.S.P. Dâmboviţa a centralizat un necesar de 103.649 de doze.

DSP reamintește că vaccinarea este cea mai sigură şi mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă tuturor persoanelor care intră în categoria cu risc crescut de îmbolnăvire, să solicite vaccinul gratuit.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat astăzi că au fost contractate, până în prezent, 3 milioane de doze de vaccin antigripal, cu precizarea că în categoria de risc privind persoanele care vor fi vaccinate gratuit intră anul acesta şi cadrele didactice.

Astfel, potrivit ministrului, a sosit prima tranşă de 330 de mii de doze de vaccin, s-au împărţit pe DSP-uri. Tot în această lună va mai veni o tranșă de 400 de mii, iar luna viitoare vor fi 1,2 milioane de doze, apoi încă 1 milion de doze.

Ministrul Sănătăţii a precizat că prima tranşă de vaccin antigripal este destinată imunizării cadrelor medicale, după care va începe distribuţia către medicii de familie, pentru vaccinarea categoriilor de risc.

”În categoria celor de risc vor intra suplimentar şi cadrele didactice. Mai avem în acest moment 3 milioane de doze de vaccin antigripal pe care l-am contractat, cu posibilitatea prelungirii la încă un milion de doze şi vor fi distribuite şi către cadrele din învăţământ”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Și preşedintele Klaus Iohannis a abordat subiectul miercuri, când a spus că România nu-şi poate permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie: gripă şi COVID-19.