Trei zile de cursuri online în școlile care sunt secții de vot, în condițiile în care sute de mii de copii nu au acces la computere, tablete și internet

57

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi, 23 septembrie, Hotărârea numărul 46 privind suspendarea activităților didactice în unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru alegerile locale din anul 2020.

Celelate instituții educaționale, în care nu se vor organiza secții de votare, își vor desfășura cursurile conform scenariilor în care se află.

Astăzi CNSU a decis ca activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice în cadrul unităților de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, stabilite conform Registrului secțiilor de votare administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, să se suspende începând cu data de 25.09.2020 până la data de 29.09.2020 inclusiv.

Activitățile didactice pentru aceste unități școlare vor fi desfășurate în sistem on-line, conform metodologiilor specifice aprobate la nivelul Ministerul Educației și Cercetării.

Totuși, în condițiile în care sute de mii de copii nu au acces la nimic din ceea ce înseamnă online, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului să clarifice situaţia privind suspendarea cursurilor fizice având în vedere organizarea în şcoli de secţii de votare pentru alegerile locale, acuzând că această decizie a venit mult prea târziu.

Tot astăzi, în conferință de presă, președintele Iohannis a declarat: ”Nu, şcolile nu se închid, se trece la învăţământ on-line în zilele chiar dinaintea votării şi imediat după votare din motive practice. Înainte de ziua votului pentru a permite pregătirile pentru secţiile de vot, instalarea cabinelor, a circuitelor, a măsurilor sanitare, iar după votare pentru a permite dezinfecţia profundă în spaţiile care au fost folosite. Deci, acolo se trece în on-line unde sunt secţii de votare, după care toată lumea revine la şcoală, aşa cum funcţionează şi în această săptămână”.