Târgoviște: A fost făcut unul dintre cei mai importanți pași pentru salvarea Combinatului de Oțeluri Speciale

196

În sfârșit, încă un pas făcut de Guvern pentru salvarea Combinatului de Oțeluri Speciale de la Târgoviște!

În recenta ședință a Executivului, a fost aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligații fiscale și bugetare, precum și unele măsuri referitoare la obligațiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare și a împrumuturilor contractate de statul român de la instituții de credit și subîmprumutate operatorilor economici.

Practic, prin Guvernul a modificat legislația, iar la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, aflat în insolvență, se vor aplica aceleași condiții precum cele avute în vedere în cazul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv ștergerea datoriilor bugetare în schimbul dării în plată a activelor funcționale, procedură reglementată prin OUG nr. 60/2019 inițiată și adoptată de fostul Executiv Dăncilă.

Vă redăm în continuare dialogul dintre premierul Ludovic Orban și secretarul de stat în Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, din debutul ședinței de guvern:

Ludovic Orban: Ministerul Economiei, doamnă secretar de stat Nicolescu şi aici voiam…

Daniela Nicolescu: Domnule premier, Ministerul Economiei are veşti bune în seara asta. Una legată de modificarea OUG 60 şi vă mulţumim că ne-aţi sprijinit cu COS Târgovişte, de aceea am ajuns în forma asta, această modificare va deschide calea recuperării creanţelor bugetare care, în condiţiile actuale, erau aproape imposibil de recuperat, şi reinserţia în circuitul economic a activelor funcţionale importante în dezvoltarea pe orizontală a industriei. De fapt se sting…

Ludovic Orban: Adică obiectivul nostru este să luăm activele viabile, să construim o companie care să aibă capacitatea să…

Daniela Nicolescu: Exact, şi salvăm şi locurile de muncă, deci, este şi un impact social.

Ludovic Orban: Acolo am înţeles că sunt 1.200 de angajaţi.

Daniela Nicolescu: 1.200 de angajaţi. Dacă pornim, vor mai trebui angajaţi, pentru că vrem să dezvoltăm…

Ludovic Orban: Păi, asta nu pot să înţeleg. Deci ai nevoie de fier-beton, e o cerere crescută de…

Daniela Nicolescu: Deci deja s-a luat legătura, e nevoie de fier vechi, de fapt, şi avem furnizori, avem tot.

Vă reamintim că la COS Târgoviște, salariaților inițial concediați li s-a prelungit pentru a treia oară șomajul tehnic, iar între timp, potrivit liderului Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu, singurul sindicat care se zbate să salveze Combinatul, ”continuă operațiunile de inventariere a mijloacelor fixe, în vederea preluării activității de producție de către statul român”.