Pucioasa: S-a redeschis Muzeul de Etnografie şi Folclor

42

De astăzi, s-a redeschis unul dintre cele mai frumoase și apreciate muzee dâmbovițene: Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa!

După câteva luni în care a fost închis pentru lucrări de reorganizare a spațiului expozițional și, deși suntem în plină pandemie de COVID-19, cu măsuri stricte de vizitare și distanțare socială, sunt așteptați toți cei care doresc să cunoască o parte importantă de istorie locală.

***

Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, adăpostit în „Casa Dobrescu”, și-a deschis porțile pentru public în anul 1976. Expoziţia, amenajată în această casă, ilustrează istoria scrisă şi nescrisă a orașului Pucioasa, a modului în care oamenii acestei așezări s-au exprimat de-a lungul timpului din punct de vedere economic, social şi cultural şi au reuşit să transforme Pucioasa dintr-o așezare sătească într-o staţiune balneoclimaterică vestită atât în ţară, cât şi peste hotare, datorită miraculoaselor sale izvoare.

***

Dacă la parterul clădirii veți descoperi viața patriarhală a Pucioasei, o imagine grăitoare şi autentică a muncii, inventivităţii şi sensibilităţii ţăranului român (ocupațiile tradiționale, meșteșuguri, portul tradițional, obiceiuri, dar și un interior tradițional local), la etaj, prin intermediul fotografiilor, mobilierului și vestimentației de epocă, puteți cunoaște viața citadină, prosperă și tumultoasă a orașului, aspecte semnificative din perioada sa de glorie. Publicul poate admira imagini de la inaugurarea Băncii Populare “Țăranul” prima bancă de acest gen din țară, momentul inaugurării orașului, sărbătorirea semicentenarului Băilor Pucioasa, locuri vestite și pline de amintiri (Strada Regală, Parcul, Pavilionul din Parc, Hotel Georgescu etc.) și personalități reprezentative ale orașului.

(sursa și foto: cjd.ro)