Modificările la Ordonanța 60, aprobate: ”Nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, cum este COS Târgoviște” (Virgil Popescu, ministrul Economiei)

201

Ministrul Economiei a vorbit despre modificările la Ordonanța 60, aprobată astăzi, după ce săptămâna trecută fusese aprobată în primă lectură.

Practic, este vorba despre modificările legislative prin care statul român poate salva unități economice importante, condamnate în caz contrar să ajungă la fier vechi.

Din fericire, este vorba și despre Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște care, de altfel, a fost dat ca exemplu de unitate ce va fi salvată de la faliment, chiar de ministrul Economiei, Virgil Popescu, în briefing-ul de presă ce a urmat ședinței Executivului de astăzi.

Așadar, s-a mai făcut un pas important în salvarea COS, evident procedurile neputând fi rezolvate peste noapte, necesită timp și analize, însă lucrul cert este că peste o mie de salariați ai unității târgoviștene nu vor ajunge șomeri, chiar dacă acum sunt pentru a treia oară consecutiv în perioadă de șomaj tehnic, cu mențiunea că preavizele de concediere le-au fost, din fericire, anulate.

”Practic extindem obiectul legislativ al Ordonanței 60 de la active funcționale energetice la active funcționale industriale, practic ne permite – guvernului, ministerului Economiei – ca, în baza unor analize, să putem interveni și să nu mai permitem vânzarea ca fier vechi a activelor industriale funcționale.

Este o gură de oxigen pe care o dăm economiei românești. Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii  vitale, cum este COS Târgoviște, acolo practic și-a bătut joc investitorul de activele companiei.

Ne va permite, în urma aprobării acestei ordonanțe, să intervenim, să luăm activele funcționale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF și să le reintroducem în circuitul economic.

Practic, prin aprobarea acestei ordonanțe, odată cu publicarea în MO, nu mai putem vorbi că economia românească va fi tăiată, o parte din ea, la fier vechi. Ba, din contră, va fi repusă în circuitul economic, evident prin dare în plată, prin proceduri legislative transparente”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.