Ludovic Orban a demisionat. Declarațiile imediate ale lui Ciolacu și Cioloș

90

Ludovic Orban, preşedintele liberalilor, a anunţat, în această seară, la Palatul Victoria, că îşi depune mandatul de prim-ministru.

El a declarat că decizia de a demisiona are un obiectiv precis – demararea negocierilor pentru un nou guvern în urma rezultatelor înregistrate la alegerile parlamentare de duminică.

”Odată exprimată voinţa cetăţenilor trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care-şi doresc modernizarea României şi dezvoltarea României. Şi decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar – că nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formaţiunile politice de centru-dreapta care susţin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor să utilizeze, cu adevărat, toate resursele pe care le va avea România la dispoziţie, şi, de asemenea, să fructifice oportunităţile pentru a putea să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii României”, a arătat Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să desemneze un premier interimar.

Prima reacție a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, imediat după anunțul lui Ludovic Orban, a fost într-o intervenție la Digi24: ”O iresponsabilitate ce a făcut Orban. (…) Funcţia de prim-ministru nu se părăseşte cum vrei. (…) Nu poţi să laşi ţara într-un haos pentru că te-ai supărat. Ce a făcut Orban este impardonabil”.

Tot la Digi 24, europarlamentarul Dacian Cioloş, copreşedinte USR-PLUS, a declarat că, dacă preşedintele Klaus Iohannis îl va propune pentru funcţia de premier, este gata să îşi asume această responsabilitate.

”Îmi asum această propunere pe care partidul o face. Dar evident că preşedintele trebuie să facă nişte calcule să vadă în jurul cui se poate construi o majoritate şi vom vedea care este opinia preşedintelui. În situaţia aceasta nu mergem cu condiţii ultimative”.