Legea bugetului este finalizată, urmând a fi făcută publică: Ce se taie și ce se plafonează

203

Premierul Florin Cîțu i-a informat astăzi pe liberali că Guvernul taie voucherele de vacanță în 2021 și sporurile bugetarilor și reduce subvenția pentru transportul studenților, rezultând o economie la buget de 1,8 -2 miliarde de lei.

Potrivit presei centrale, premierul a declarat că în acest an se vor folosi voucherele de vacanță necheltuite în 2019 și 2020, altele noi umând a fi date anul viitor.

De asemenea, ar urma să fie eliminate sporurile pentru prefecturi – sporul de 30% din salariul de bază acordat pentru lupta împotriva pandemiei, indemnizația de hrană pentru bugetari se va reduce, iar sporurile vor fi plafonate.

În privința transportului pentru studenți, aceștia ar urma să nu mai aibă gratuitate, ci să se revină la sistemul din 2016, când era doar un anumit număr de călătorii suportat de stat.

Pe de altă parte, potrivit premierului, pensiile se vor indexa de anul viitor cu inflația și cu până la 50% din creșterea reală a salariului mediu, iar alocațiile copiilor vor rămâne neschimbate anul acesta.

Florin Cîțu a precizat, înainte de întâlnirea cu liberalii, că Legea bugetului este finalizată şi va fi făcută publică marţi sau miercuri dimineaţă cel târziu, iar ţinta de deficit rămâne asumată la „7 – 7,1%”.

Despre sporurile din sectorul bugetar, Florin Cîţu a menţionat: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”.

Totodată, premierul a confirmat că va reduce subvenția publică pentru partide.