Peste o mie de salariați și familiile lor așteaptă respectarea promisiunilor: Preluarea COS Târgoviște de către statul român, asumată în programul de guvernare al actualei coaliții

373

”În pagina 44 din Programul de guvernare al actualei alianțe este asumată preluarea COS Târgoviște de către Statul Român! Așteptăm ca actuala alianță să respecte angajamentele asumate împreună în acest program”, este mesajul transmis de liderul Sindicatului Valahia Târgoviște, după protestul de vineri, de la București, unde zeci de angajați ai unității economice din Târgoviște au protestat la Ministerul Economiei.

Între disperarea pierderii locului de muncă și speranța respectării promisiunii de salvare a COS, făcută (și pentru care s-au făcut toate procedurile) din timpul Guvernului Orban, peste o mie de salariați așteaptă încă un răspuns de la politicieni.

”Săptămâna următoare este foarte importantă pentru COS Târgoviște. Așteptăm rezultatul dezbaterii Comisiei Economice din Parlamentul României pe tema COS Târgoviște și finalizarea procedurii de înființare a Ministerului Energiei (ministrul Virgil Popescu (n.n. fost ministru al Economiei în timpul Guvernului Orban) este un susținător al preluării COS Târgoviște, chiar și de Ministerului Energiei).

COS Târgoviște trebuie salvat! Nu vă pierdeți speranța! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat liderul sindical.

Vă reamintim că Ministerul Economiei analizează deblocarea situaţiei activelor funcţionale ale COS Târgovişte, iar secretarul de Stat, Daniela Nicolescu, a discutat vineri cu liderul Cartel Alfa, Bogdan

”Având în vedere salvarea locurilor de muncă şi utilizarea pe scară largă a produselor obţinute în cadrul COS Târgovişte, specialiştii din cadrul ministerului au identificat măsuri legislative, astfel încât statul român să poată prelua activul funcţional de la COS Târgovişte. Decizia finală cu privire la modul în care va fi rezolvata problema Combinatului de Oţeluri Speciale, va fi luată la nivel de coaliţie, o discuţie în acest sens urmând să aibă loc în cel mai scurt timp între ministrul Economiei, Claudiu Năsui, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi premierul Florin Cîţu”, a spus secretarul de stat Daniela Nicolescu.

Totuși, Ministerul Economiei ia în calcul şi vânzarea prin licitaţie a activului către un investitor privat. Zilele trecute se vehicula în presa economică națională că sunt discuții în acest sens cu proprietarul combinatului de la Galați (acum Grupul Liberty Steel), omul de afaceri indian Sanjeev Gupta.

Luni, 1 martie, se împlinește o săptămână de când administratorul judiciar al COS Târgoviște a anunțat că șomajul tehnic al salariaților va înceta și se vor emite decizii de preaviz.