S-a decis și în România: S-a renunțat la limita de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

136

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 a anunţat astăzi că s-a decis renunţarea la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

”În urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

CNCAV mai menționează că ”măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19”.

Vă reamintim că pentru imunizarea cu vaccinul produs de AstraZeneca se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Potrivit Biziday, ”vaccinul AstraZeneca este de șapte ori mai ieftin decât cele ale Pfizer/Moderna și nu necesită temperaturi sau echipamente excepționale pentru păstrare. Spre deosebire de vaccinurile ARN-mesager de la Pfizer și Moderna, acesta este un vaccin clasic, bazat pe un virus ameliorat”, spune sursa citată.

În Europa mai multe țări au mărit limita de vârstă în cazul vaccinării cu AstraZeneca.