Dâmbovița: care sunt cele trei rute cultural-turistice ce vor fi dezvoltate la nivel național

118

În urma analizei efectuate  la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, dintre cele 12 rute cultural turistice dezvoltate pe plan național, trei sunt din Dâmbovița, fiind propuse de conducerea Consiliului Județean.

Acestea sunt: „Din inima Bucureştiului spre munţii Bucegi”, „Curţi domneşti şi boiereşti munteneşti” şi „Drumul Brâncoveanului de la Bucureşti la Sâmbăta de Sus şi Făgăraş”, iar ele urmează să fie promovate atât pe site-ul ministerului, cât şi în acţiunile de turism derulate de Ministerul Economiei.

Prima rută: „Din inima Bucureştiului spre munţii Bucegi” cuprinde obiective turistice din județele: Ilfov, Dâmbovița, Prahova și din municipiul București. Ea porneşte de la Palatul Cotroceni şi Grădina Botanică din Bucureşti şi ajunge la Potlogi, Nucet, Târgovişte, Sinaia şi se încheie cu Vârful Omu.

A doua rută: “Curți domnești și boierești muntenești” cuprinde obiective turistice din județele: Argeș, Dâmbovița și Prahova. Aceasta cuprinde conacele boiereşti şi curţile domneşti de la Câmpulung, Curtea de Argeş, Conacul Goleşti şi cel al Brătienilor, ajungând la Târgovişte, la Curtea Domnească, şi în împrejurimi, și apoi continuă în Prahova, la Filipeştii de Târg, Bucov, Urlaţi şi Brebu.

A treia rută: “Drumul Brâncoveanului de la București la Sâmbăta de Sus și Făgăraș”  cuprinde obiective turistice din județele: Ilfov, Dâmbovița, Brașov și municipiul București. Practc acest traseu urmăreşte drumul domnitorului Constantin Brâncoveanu de la Curtea Domnească de la Bucureşti spre celelalte conace şi curţi domneşti – Mogoşoaia, Potlogi, Târgovişte, Doiceşti, continuând peste munţi, la Sâmbăta de Sus şi Făgăraş.

Toate cele 12 rute turistice vor pune  în valoare monumentele şi potenţialul turistic al județelor care le cuprind.

Pentru cele 3 trasee propuse de CJD, documentaţiile prevăd atât descrierea obiectivelor şi zonelor de interes, cât şi informaţii referitoare la acces, tarife, distanţe între obiective, posibilităţi de cazare, precum şi modalităţi de recreere.

Merită amintit că Ministerul a ales și o rută dâmbovițeană ce va fi dezvoltată pe plan local. La propunerea Consiliului Judetean Dâmboviţa, este vorba despre ”Ruta secretelor judeţului Dâmboviţa spre Munţii Bucegi”.

Fişele tehnice ale rutelor au fost alcătuite în cadrul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Efectele pe care Ministerul Turismului dorește să le obțină prin implementarea   proiectului legat de dezvoltarea rutelor turistice sunt următoarele: punerea în valoare a obiectivelor culturale, de artă, a moştenirii istorice; dezvoltarea turismului şi stimularea dezvoltării economice şi sociale locale; realizarea unui cadru de cooperare între județele României; dezvoltarea durabilă a localităților străbătute de rute; creșterea circulației turistice în România; promovarea patrimoniului material și imaterial din România pe piețele turistice din Uniunea Europeană și din afara ei; promovarea destinațiilor prin organizarea de evenimente cu participare naţională şi internațională; dezvoltarea relațiilor de colaborare între agenții economici din cadrul unei Rute Cultural Turistice.