Modificări propuse în calendarul anului școlar în curs, pe fondul situației epidemiologice generate de pandemia de COVID-19!

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat astăzi că se ia în calcul extinderea vacanţei de primăvară, astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie, cu alte cuvinte vacanța de primăvară să fie între 2 aprilie – 4 mai.

Oficialul a declarat că avantajele ar fi următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă va fi nevoie, ca anul trecut, de echivalarea competenţelor şi să se organizeze proba de competenţe digitale după bacalaureat.

”Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a declarat Sorin Cîmpeanu la o dezbatere organizată de Senat, iar ulterior într-o conferință de presă.

În ceea ce privește examenele, modificările ar fi, potrivit ministrului, următoarele: ”Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”, a mai declarat ministrul.