Târgoviște: Monumente din cadrul Curții Domnești, în restaurare cu bani europeni. Unde sunt cele mai avansate lucrări

78

Obiectul unui al doilea proiect cu finanțare europeană, la Curtea Domnească din Târgoviște se lucrează intens la o parte dintre monumente.

Este vorba despre conservarea, restaurarea și protejarea ruinelor Bisericii Paraclis, Turnului Chindiei, Bisericii „Sfânta Vineri” și Bisericii Domnești „Adormirea Maicii Domnului”.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a vizitat șantierul vineri și a prezentat stadiul de execuție pe fiecare obiectiv în parte:

”La Turnul Chindiei, lucrările sunt realizate în proporție de 50%. S-a decopertat tencuiala din interior, acum se execută traseele pentru supraveghere video, urmând a fi executate și cele electrice.

La Biserica Paraclis se execută refacerea zidăriei pe partea exterioară după ce, în prealabil, au fost desfăcute zonele macerate și grav afectate de umezeală, urmând a se reface coronamentul de piatră. Aici, nivelul lucrărilor este de aproape 20%.

La Biserica Sfânta Vineri, până mâine, se termină de bătut șița, s-au curățat și desfăcut zonele de zidărie deteriorate. Se vor reface și consolida toate zonele cu integrare cromatică și vor fi tratate cu substanțe biocide. Lucrările sunt executate în proporție de 76%.

Lucrările la Biserica Domnească sunt realizate 60%. Se lucrează la ultimele prinderi de șorțuri la învelitoare, se tratează cu substanțe biocide zonele pe care s-a intervenit și se reface cromatica zonelor de zidărie. Ca etapă următoare, vă pot spune că se vor desface schelele și se vor reface trotuarele”.

Șeful administrației județene a mai declarat: ”Pot să vă spun că termenul de finalizare a lucrărilor este iulie 2022 și, având în vedere stadiul actual de execuție a lucrărilor, 53,86%, sunt convins că ne vom încadra în timp. Pe lângă restaurarea obiectivelor, o altă țintă importantă pe care ne-am asumat-o prin acest proiect este creșterea anuală a numărului de vizitatori cu aproape 9%. Pentru acest lucru avem nevoie de oameni dedicați muncii de promovare și de atragere a turiștilor. În acest sens, în proiect, a fost prevăzută și crearea a 3 locuri de muncă dedicate acestei activități.

Este o investiție importantă atât pentru județul Dâmbovița, cât și pentru municipiul Târgoviște. Turismul trebuie să fie o parte importantă în economia județului și pot să vă spun că poate contribui substanțial la veniturile mediului de afaceri din domeniu. În 2019, 124.000 de turiștii plătitori de bilete au vizitat Curtea Domnească, iar numărul total al celor care au vizitat obiectivele turistice de pe raza municipiului Târgoviște a fost de 216.000”.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 19.800.000 de lei. Din această sumă, 19.200.000 reprezintă fonduri europene, iar contribuția Consiliului Județean este de peste 550.000 de lei.

(sursa și foto: Corneliu Ștefan facebook)