12 mai, Ziua Internațională a Asistenților Medicali: La mulți ani!

25

12 mai este Ziua Internațională a Asistenților Medicali, sărbătoare instituită în anul 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali.

Aceasta este data la care s-a născut asistenta medicală Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.

Născută în Italia și decedată la Londra, Florence Nightingale a fost precursoarea serviciului sanitar modern, a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar și un statistician important.

În anul 1995, OMS a definit asistentul medical astfel: „0 persoană care, fiind admisă în mod oficial la un program educațional în nursing, recunoscut de statul membru în care se află, care a parcurs cu succes studiile în nursing și a obținut calificarea necesară pentru a fi inregistrată și/sau a obtinut licența de practică a nursingului”, iar cu un an înainte, în 1994, Consiliul Europei a dat următoarea definiție: „Rolul nursingului în societate este de a ajuta indivizii, familiile și grupurile să-și determine și să-și îndeplinească potențialul for fizic, mintal și social și să facă aceasta într-un context plin de provocări în ceea ce privește mediul în care ei trăiesc sau lucrează. Aceasta impune asistenților să realizeze funcții care promovează și mențin sănătatea și în aceeași măsură previn îmbolnăvirile.”

Nursingul este atat o artă, cât și o știință care necesită înțelegerea și aplicarea cunoștintelor și a priceperilor specifice disciplinei.

Cu atât mai mult în această perioadă grea de pandemie, în contextul în care sănătatea noastră, a tuturor, a stat și stă în mâinile medicilor, dar și ale asistenților medicali, ale tuturor cadrelor medicale, urăm La mulți ani, succes și sănătate, tuturor asistenților medicali!