Președintele Klaus Iohannis a dat românilor vești excelente în contextul pandemiei de COVID-19!

Astfel, potrivit șefului statului, masca nu va mai fi obligatorie în spațiul deschis de la 15 mai, iar pe timpul nopții se ridică restricția de circulație.

”Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu câteva excepţii – pieţe, târguri şi staţiile de autobuz. (…) În aer liber se renunţă la mască”, a spus şeful statului.

Totodată, președintele a mai anunțat că magazinele vor reveni la programul de funcționare obișnuit, iar activitățile sportive în aer liber vor putea avea 25% spectatori.

Președintele a anunțat acest lucru într-o declarație de presă, după ce a avut o ședință de lucru cu premierul Florin Cîțu, cu mai mulți membri ai guvernului și cu șeful DSU, Raed Arafat.

Majoritatea relaxărilor încep din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare și capacitatea de servire în restaurant.

”Sunt foarte multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și vor fi aduse la cunoștința publicului”, a mai declarat președintele.

”Avem nunți, botezuri, mese festive, unde pot participa în exterior, începând cu 1 iunie, maximum 70 de persoane. În interior, maximum 50 de persoane. De la 1 iulie acest număr crește, de la 1 august, crește din nou. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunță la restricționarea numărului de participanți.

Similar, la sălile de sport, numărul de participanți este restricționat, însă dacă organizatorul sălii de sport garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească.

În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continaure normele care țin de rata de incidență, deci avem în continuare scenariul verde, galben, roșu. Aceste lucruri se aplică ca și până acum și este previzibil ca în următoarele săptămâni, majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea se vor întoarce fizic în școli. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este de dorit ca anul școlar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, noile obiective țintă sunt: 1 iunie – 5 milioane de români vaccinați, 1 august – șase milioane, 1 septembrie – 7 milioane persoane imunizate.