Dâmbovița: Un proiect al Consiliului Județean va reda Târgoviștei o clădire emblematică

226

Un proiect ambițios al actualei conduceri administrative a județului Dâmbovița a trecut de primul pas și, la final, va reda Târgoviștei un obiectiv istoric restaurat și conservat!

Este vorba despre fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște pentru care, zilele trecute, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a semnat contractul de finanțare la proiectul  “Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, în valoare de peste 12.000.000 lei.

”Săptămâna aceasta vom scoate la licitație proiectul tehnic și execuția în urma cărora se vor realiza lucrările de conservare și restaurare a clădirii Fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște, astfel încât să fie păstrate unicitatea și semnificația istorică a acesteia.

De asemenea, la finalul lucrărilor care vor dura 35 de luni, în fosta Școală de Cavalerie vor putea fi organizate evenimente culturale naționale și internaționale, dar se va realiza și un film de animație cu tema «Cavaleria română în istorie». Județul Dâmbovița are un potențial turistic imens, iar acesta trebuie valorificat.  Ca președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, voi susține toate inițiativele și proiectele care vor duce la punerea în valoare a patrimoniului cultural și a celui natural din județul nostru. Este de datoria noastră să lăsăm pentru cei ce vor veni mărturii ale trecutului nostru”, a fost mesajul transmis de Corneliu Ștefan.

Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie, inaugurată ceremonial abia în 1919 în prezenţa regelui Ferdinand I, este una dintre instituţiile reprezentative ale învăţământului militar românesc, care a funcţionat la Târgovişte între 1910 şi 1948.

De pe băncile ei vor ieşi o parte din elita cadrelor militare ale ţării, care vor activa în Al Doilea Război Mondial, cum este cazul viitorului mareşal Ion Antonescu, personalitate controversată din punct de vedere politic, dar cu reale calităţi militare.

După 1948 spaţiul fostei Şcoli de Cavalerie va rămâne legat de activitatea militară, servind drept cazarmă mai multor unităţi militare, până în anul 2003. Destinul avea să îi rezerve un rol esenţial în timpul evenimentelor din 1989, care au dus la sfârşitul regimului totalitar din România.