Stimulente pentru persoanele care se vaccinează: Tichete de masă și Loteria de vaccinare, aprobate prin ordonanță de guvern

45
(sursa foto: Digi24.ro)

100 de lei pentru persoanele care se vaccinează! Astăzi, în ședință de guvern, a fost adoptată ordonanţa care prevede tichete de masă pentru persoanele care se vaccinează anti-COVID, precum şi organizarea Loteriei de vaccinare.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că ordonanţa tichetele vor fi nenominale în momentul tipăririi, iar numele beneficiarului va fi completat la nivelul centrului de vaccinare.

”De la momentul de la care ordonanţa este publicată în Monitorul Oficial, persoanele care se vaccinează cu schemă completă – asta înseamnă cu a doua doză de Pfizer sau Moderna sau cu prima şi singura doză de Johnson & Johnson – vor putea beneficia de aceste bonuri de masă. Ei vor putea să ridice aceste bonuri de masă în momentul în care ele vor fi disponibile la centrul de vaccinare. Încercăm să grăbim cât mai mult procedurile legale şi de achiziţie şi să le facilităm, pentru a le face disponibile cât mai repede. Dar din momentul în care ordonanţa intră în vigoare, cei care se vaccinează pot să solicite, când vor fi disponibile, aceste bonuri de masa”, a precizat Mihăilă.

Pe de altă parte, pentru stimularea și recompensarea persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID-19, s-a propus organizarea Loteriei de vaccinare, care constă în acordarea de premii în bani persoanelor imunizate cu schemă completă. Ministrul a declarat că loteriile vor fi organizate în perioada octombrie.

”La o primă discuţie apreciem că premiile cele mai consistente vor fi în valoare de un milion de lei, dar urmează să reglementăm periodicitatea şi ritmul extragerilor. Au participat la elaborarea proiectului de ordonanţă cei de la STS şi am prevăzut ca modalitate de înscriere, înscrierea pe site-ul certificat-covid.gov.ro”, a precizat Mihăilă.

Tot prin ordonanța de urgență de astăzi, s-a prelungit la 48 de ore termenul de valabilitate a certificatelor de testare în cazul certificatelor antigen. În cazul certificatelor de testare PCR, termenul de valabilitate se menţine la 72 de ore și, de asemenea, s-a introdus posibilitatea utilizării pe teritoriul României a certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, prin care se atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea titularilor. Ministrul Ioana Mihăilă a arătat că, până în prezent, aplicaţia STS prin care erau verificate certificatele era utilizată doar la punctele de frontieră.

”Practic, acum se creează cadrul legal pentru a putea fi folosit în interiorul ţării. Reprezentanţii sistemului de telecomunicaţii speciale au dezvoltat o aplicaţie sigură prin care aceste certificate pot fi verificate şi, practic, orice reprezentant al unei instituţii, publice sau private, poate din acest moment, dacă îşi download-ează aplicaţia, să verifice veridicitatea unui certificat COVID-19. Este nevoie şi de prezenţa cărţii de identitate atunci când verificăm aceste certificate”, a explicat ministrul.