Dâmbovița, în pragul unui nou an școlar: Zeci de unități de învățământ încă au probleme

65

Cele două comisii constituite prin Ordinul Prefectului nr. 357/25.08.2021, în scopul verificării unităților de învățământ din județul Dâmbovița, și-au încheiat activitatea de control la unitățile/structurile de învățământ din cele 89 de unități administrativ-teritoriale din județ.

Controlul a avut loc în perioada 26 august – 6 septembrie, iar constatările sunt următoarele, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Dâmbovița:

În privința respectării normelor igienico-sanitare: la data controlului s-a constatat că sunt lucrări în curs de executare pentru asigurarea respectării normelor igienico-sanitare în 12 unități/structuri de învățământ, iar pentru 11 unități/structuri de învățământ s-a constatat că nu se respectă normele igienico-sanitare.

La capitolul Autorizație sanitară de funcționare: 3 unități/structuri de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare (grădinițe) și nu mai puțin de 197 de unități/structuri de învățământ trebuie să se întreprindă demersuri privind actualizarea autorizației de funcționare.

Pe partea de executare a lucrărilor de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare: deși stadiul de uzură fizică a imobilelor impune astfel de lucrări, nu sunt executate lucrări pentru 75 unități/structuri de învățământ, pentru 13 nu sunt finalizate lucrările, iar pentru o unitate de învățământ lucrările sunt neconforme.

Deși pare incredibil, în 18 unități de învățământ nu se asigură apă potabilă.

Pe partea stării igienico-sanitare a toaletelor: 2 unități/structuri de învățământ nu au grupuri sanitare, pentru 2 unități nu sunt efectuate lucrări, deși stadiul de uzură necesită, pentru 2 unități lucrările nu sunt finalizate, iar pentru o unitate lucrările sunt neconforme.

La capitolul Starea sălilor de clasă (igienizare, mobilier, paviment, iluminat, încălzire-centrală termică/lemne de foc): au fost identificate 131 de unități/structuri de învățământ pentru care, în mare parte necesită lucrări de igienizare/asigurare paviment sau acestea erau în curs de executare; au fost identificate 3 unități cu probleme la încălzire (mediul rural) și nicio unitate fără iluminat.

Pe partea de gestionare a reziduurilor menajere (rampă amenajată, mod de colectare și evacuare a acestora), au fost identificate 7 unități de învățământ care nu aveau o astfel de rampă amenajată.

Deocamdată, în 13 unități școlare nu sunt încă asigurate materiale de curățenie și de protecție sanitară.

Potrivit sursei citate, aceste concluzii vor fi transmise prin adrese către primarii localităților în care au fost constatate deficiențe, în vederea acordării unui sprijin pentru remedierea problemelor.