Spitalele nu vor mai fi împărțite în COVID sau non-COVID. În Dâmbovița, pregătiri pentru mai multe paturi ATI

324

Spitalele nu vor mai fi COVID şi non-COVID, ci vor avea circuite mixte!

Anunțul a fost făcut de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, măsura fiind luată pentru a se elimina dificultăţile de accesare a serviciilor medicale.

Ministerul de resort a lucrat la implementarea şi definirea unei strategii, astfel încât toate spitalele să rămână deschide pentru toţi pacienţii.

”Spre deosebire de valurile anterioare, nu vom mai avea spitale COVID (…), spitale suport COVID şi spitale non-COVID, ci toate spitalele din România vor avea circuite mixte – COVID şi non-COVID, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice să poată fi trataţi, toţi pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie. Aceasta este regula generală, sigur că există şi câteva excepţii. Spre exemplu, spitalele de boli infecţioase, evident că preponderent vor trata pacienţi cu COVID-19 sau spitale care din anumite condiţionalităţi logistice sau prin faptul că arhitectura unui spital arată într-un anume fel, nu se poate secţiona un departament de Terapie Intensivă în COVID şi non-COVID”.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii, împreună cu direcţiile de sănătate publică şi cu toate spitalele din România, la nivelul fiecărui judeţ, au creat un plan pentru a putea face faţă emergenţei unui val şi a fi mai bine pregătiţi.

Zilele trecute, la Târgoviște, a avut loc o întâlnire între prefectul județului Dâmbovița cu directorul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița și managerii spitalelor suport COVID-19 din Târgoviște, Pucioasa, Găești și Moreni.

Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a fost avizată de înființarea unui număr 14 paturi de terapie acută necesare tratării pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 pentru Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, câte 5 paturi de terapie acută pentru unitățile sanitare din Pucioasa și Găești, urmând a se aviza și operaționaliza 5 paturi pentru Spitalul Municipal Moreni.

În ce privește asigurarea unităților sanitare cu echipamente de protecție pentru perioada următoare, la nivelul ISU Dâmbovița se va centraliza necesarul, în vederea solicitării acestuia către Comitetul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.