Neuroștiința și psihologia aplicate în fiecare sală de clasă: Proiect inedit, realizat și cu implicarea fostului inspector școlar general din Dâmbovița

119

Fostul inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, actualmente secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, prof. Sorin Ion, implicat într-un proiect inedit dedicat elevilor și dascălilor, alături de Europa FM, Fundația OTP Bank și Mind Architect.

Potrivit lui Cătălin Striblea, cunoscutul realizator al emisiunilor ”România în direct” și ”Rațiunea zilei”, difuzate de Europa FM, salută inițiativa și explică: ”Cei trei oameni din poza alăturată au pus la cale unul dintre cele mai faine proiecte pentru școala românească. E vorba de site-ul neurostiintalaclasa.ro. Aici găsiți lecții și informații care pot fi descărcate și care vă oferă instrumente noi de lucru la clasă. Ei sunt Paul Olteanu de la Mind Architect, Diana Mișa de la Fundația OTP Bank și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Demersul lor comun, la care se alătură și Europa FM, ne învață mai mult despre relațiile dintre noi, despre emoțiile copiilor și despre modul în care școala poate fi atractivă prin metode de predare pe care azi nu le avem. Un exemplu spune că niciodată să nu le mai spunem copiilor că «al lui Popescu a luat nouă, tu de ce nu poți?» Sau ne lasă să apreciem greșeala onestă, nu să o pedepsim atunci când se ivește, căci ea poate fi mijloc de consolidare. Și, da, ne arată și cum putem lucra și învăța împreună”, a scris realizatorul radio pe contul său de Instagram.

”Neuroștiința la clasă este un proiect educațional care își propune să aducă neuroștiința și psihologia aplicate în fiecare sală de clasă din România și să facă din cunoașterea de sine o practică uzuală în viața de zi cu zi a elevilor.

Acest proiect este o inițiativă a podcastului despre neuroștiință – MindArchitect.ro, cel mai ascultat podcast din România, la îndemnul comunității și cu susținerea partenerilor – Ministerul Educației și Fundația OTP Bank. Misiunea Neurostiintalaclasa.ro e să scoată din sertar cunoașterea de sine și să o pună alături de caiet și stilou pe banca fiecărui elev și student din România.

Totodată, vrem să le dăm elevilor ocazia ca, de la vârste cât mai mici, să aibă contact cu acest univers și să înceapă să trăiască vieți mai conștiente și mai aliniate cu ei înșiși.

Ghidul Profesorului este un instrument menit să îi fie suport profesorului în facilitarea discuțiilor din episoadele de podcast la clasă cu elevii. Ghidurile sunt construite pentru fiecare episod și pentru fiecare grupă de vârstă, pornind de la clasa a 3-a și până la universitate, astfel încât profesorul să poată folosi un material creat pentru lucrul cu grupa de vârstă la care predă. Ghidul profesorului conține episodul de podcast Mind Architect și un material suport care să îl ajute să stabilească obiective de învățare cu cei mici, să aplice conceptele prin exerciții practice și să construiască noi abilități împreună cu elevii”, se arată pe site-ul deja apreciat.

(sursa și foto: catalinstriblea Instagram)