(sursa foto: Digi24.ro)

Fostul premier Florin Cîțu, președintele PNL, recunoaște că eliminarea pensiilor speciale nu mai este un subiect de actualitate pentru coaliţia de guvernare PNL-PSD-UDMR.

Într-un articol al Europa FM, Florin Cîțu cere românilor să aibă răbdare până la anul, pentru că – spune domnia sa – în 2023, pensile speciale se vor elimina de la sine, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR): ”este o condiție care spune că toate pensiile, în noul sistem, vor fi bazate pe contributivitate. Natural, vom scăpa de pensile speciale”, a declarat liberalul.

Coaliția PSD-PNL-UDMR s-a angajat acum să desființeze câteva dintre cele opt categorii de pensii speciale, asumându-și recalcularea pe contributivitate, însă pensiile speciale ale magistraților vor fi menținute. Totul însă, se va întide pe câțiva ani, după cum susține Flori Cîțu.

Vă reamintim că vechea coalitie – PNL-USR-PLUS-UDMR – a câștigat puterea în 2020 și cu această promisiune, însă a reușit doar eliminarea pensiilor foștilor parlamentari, iar plata pensiilor speciale ale aleșilor locali a fost doar amânată cu un an.

În 2020, la propunerea PNL și cu susținerea tuturor partidelor, fără USR, Parlamentul a adoptat o lege care cuprindea și eliminarea pensiilor speciale ale magistraților, deși se știa că aceștia vor contesta prevederea la Curtea Constituțională și culmea! că vor și câștiga.

Însă un amendament al USR care prevedea impozitarea pensiilor speciale și care ar fi putut evita respingerea legii la CCR nu a mai fost supus la vot.

Potrivit EuropaFM, care citează o evaluare a Casei Naționale de Pensii, 9680 de persoane (aproape jumătate magistrați) beneficiază de astfel de pensii speciale (a căror pensie de serviciu este de 20.000 lei, în medie).