Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgoviște, BABEL, revine după cei doi ani în care ediția cu numărul X nu a putut avea loc din cauza pandemiei.

Anul acesta însă, odată ce restricțiile sanitare au fost ridicate în totalitate, BABEL va avea loc în perioada 10 – 19 iunie 2022, cu tema ediției Limbaj.

Pentru că această ediție stă sub semnul cifre rotunde, va fi și aniversară în primul rând prin faptul că reprezintă un nou început.

Potrivit organizatorului, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, ”spectacolele și evenimentele artistice vor pune în lumină limbajul ca element vital al vieții umane și, poate nu numai, pentru că și animalele au limbajele lor. Limbajul este înțeles, în principal, drept cuvânt, dar poate însemna și altceva: mișcarea corpului, semne, contact vizual, scris, desen etc. Cu toate acestea, limbajul pe care și oamenii și animalele îl înțeleg este tipul de energie investit în actul de comunicare. Prin diferite tipuri de limbaj poți vindeca sau ucide. Noi ce alegem?”.

***

Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgoviște, BABEL, s-a născut din dorința de a reda orașului aura pe care a avut-o timp de mai bine de 300 de ani, în care a fost reședința domnească a Țării Românești și a reprezentat un reper politic, economic și cultural.

Mitul biblic al turnului Babel capătă înțelesul dorinței omului de a cunoaște Absolutul, de a atinge perfecțiunea din care el însuși este o „bucățică”. Totodată, Babel este momentul zero al diversității. Babel-ul teatral și artistic este un mod de a atinge Cerul nu printr-o construcție din cărămidă sau din betonul care a devenit principalul mediu înconjurător, ci prin ceva mult mai trainic: prin comuniune sufletească. Exprimarea artistică este limba sufletului în al cărei dicționar apar mereu noi și noi cuvinte.

Elementul care unește și face ca toate manifestările artistice să conveargă este tema dată fiecărei ediții.

BABEL F.A.S.T. a debutat în anul 2007, fiind suspendat între anii 2009 și 2014 și întrerupt din cauza pandemiei în anii 2020 și 2021.