Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania, in colaborare cu Universitatea Complutense si Institutul Cultural din Madrid, organizeaza Colocviul international “Lucian Blaga, poet roman intre traditie si modernitate” in Madrid, Spania, in data de 20 mai 2022.

Acest eveniment cultural-stiintific cuprinde doua sectiuni importante de dezbateri.

In prima dintre ele, incepand de la ora 10.00 pana la 12.30, va avea loc Conferinta propriu-zisa la Universitatea Complutense.

Organizatorii acesteia sunt: Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. dr. onorific la Departamentul de Filologie Romanica; Alba Diz Villanueva, prof. dr. la Departamentul de Studii Romanice, Franceze, Italiene si Traduceri; Felix Nicolau, prof. dr. in cadrul Departamentului de Limba si Cultura Romana; Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului.

Invitatii sunt: Eugeniu Nistor, prof. univ. dr. din partea Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Targu Mures si a Academiei Romane, filosof si blagolog, care va expune lucrarea “Mit si metafora in filosofia lui Lucian Blaga”, si Adrian Lesenciuc, prof. univ. dr. de la Academia Fortelor Aeriene din Brasov, critic literar si presedinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Brasov, care va prezenta teza “Lumina culturii si a cunoasterii in poezia lui Lucian Blaga”.

De asemenea, la finalul prezentarilor stiintifice va avea loc o dezbatere asupra celor mai importante aspecte ale intalnirii culturale, analiza urmata de o intalnire cu studenti ai Universitatii Complutense, care vor recita poeme blagiene traduse in limba spaniola.

Cea de-a doua sectiune culturala va avea loc de la ora 19.00, la Institutul Cultural Roman din Madrid, sub forma unei mese rotunde intitulata “Lucian Blaga in contextul European”, in cadrul careia va avea loc o dezbatere intre invitati, profesori si public.

Prezentarea acestei sectiuni va fi realizata de directoarea Institutului Cultural Roman, Maria Floarea Pop, iar medierea mesei rotunde ii va corespunde Eugeniei Popeanga Chelaru, prof. univ. onorific la Universitatea Complutense din Madrid.

Ovidiu Constantin Cornilă, presedintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania, este un scriitor-cercetator si unul dintre cei mai indragiti creatori contemporani.

Este director al Revistei de Literatura Cuvant romanesc.

A absolvit Facultatea de Litere si Stiinte din Suceava, Sectia romana-engleza, urmat de Masteratul universitar de profesorat pentru limba engleza, Universitatea Nebrija, Madrid.

Din 2014 si pana in prezent, realizeaza emisiuni de radio culturale de succes in Viena si Madrid, organizeaza in Spania numeroase conferinte si colocvii culturale la institutii de prestigiu (precum Universitatea din Alcalá de Henares) si se implica activ in celebrarea zilelor de nastere a marilor poeti si romancieri nationali, prezentari si lansari de carte, cafenele literare, intalniri cu poeti si prozatori, expozitii de pictura, fotografie, sculptura, colaborari cu Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei, Institutul Cultural Roman, cu diverse asociatii culturale.

De asemenea, Ovidiu Constantin Cornilă a publicat doua volume de poezie si trei carti de proza scurta, opera sa fiind pe larg prezentata in multe dintre revistele importante din tara, precum si in mass media romanesti. I s-au decernat mai multe si felurite distinctii in tara si in strainatate (Italia, Republica Moldova). Este membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Romana din Republica Moldova si al Uniunii Ziarististilor Profesionisti din Romania (UZPR). Blogul sau de scriitor este: https://ovidiucornila.wordpress.com/.

Colocviul international “Lucian Blaga, poet roman intre traditie si modernitate” (Madrid, Spania) se va incheia cu un recital poetic si muzical in limbile romana si spaniola din creatia blagiana, reprezentatie organizata si prezentata de membri ai Uniunii Lucian Blaga: Elena Ninerica, Manuela Crina Puscasu, Violeta Andrei, Gabriela Tantea, Eugenia Mucea.

Conferinta cultural-stiintifica va fi deschisa publicului roman si spaniol din Madrid, Spania, in mod gratuit, si tradusa partial in limba romana.

Foto:© Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania; Ovidiu Constantin Cornilă

Articol preluat: https://greatfashion.ro/colocviul-international-lucian-blaga-poet-roman-intre-traditie-si-modernitate-madrid-spania